Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. novembar 2018.

Kada su još neidentifikovani počinioci sinoć presekli električni kabal, kraljevačka Gibnjara i Livnica ostale su bez struje, pa su radnici u Livnici satima pod agregatima praznili peć kako ne bi pukla, jer bi to, kažu, bio kraj ovog preduzeća

Kao da nema kraja mukama preduzećima u industrijskoj zoni „preko pruge“ u Kraljevu.. Jer, posle krađa, koje se u preduzećima u tom delu grada ponavljaju i čije je počinioce policija uspevala da otkrije, sinoć su se Livnica i Gibnjara suočile sa novim problem: još uvek neidentifikovani počinioci presekli su električni kabal kojim se električna energija prenosi od trafostanice, zbog čega je čitav fabrički krug nekadašnjeg koncerna „Fabrika vagona“ ostao bez struje.

Kako portal Krug saznaje od Radojka Janića iz „Radijator inženeringa“, preduzeća koje je zakupac Livnice, počinioci su najpre zapalili burad sa starim uljem kako bi radnicima obezbeđenja „Fabrike vagona“ odvukli pažnju. Tek onda su presekli električni kabal, izazvavši kratak spoj.

- Nestala je struja u čitavom krugu nekadašnje „Fabrike vagona“, gde su radile Livnica i Gibnjara. U Livnici se nalazila tona i po liva, a u Gibnjari se žarilo 11 tona čelika, kako bi radnici jutros mogli da rade – pojašnjava Janić.

U Gibnjari je sadržaj ostao u peći. Kraljevačka „Elektrodistribucija“ tokom noći nije mogla da interveniše na dvema trafostanicama u fabričkom krugu zato što one nisu u njihovoj nadležnosti.

- Mi smo u Livnici sa dva agregata, jednim kojeg smo pozajmili od vatrogasne službe i drugog koje je imao „Radijator inženjering“, hidraulikom uspeli da podignemo peć i da izbacimo sav liv iz nje. Bacili smo tonu i po liva, ali smo na taj način osigurali da ne dođe do pucanja peći, jer bi, da se to dogodilo, to bio kraj Livnice. Preduzeće više ne bi moglo da radi, zato što bi proces zamene peći predugo trajao – kaže Janić.

Šteta od bačene tone i po liva koji košta oko dva evra po kilogramu je 3.000 evra.

U Gibnjari se tokom noći hladila peć, a radnici će ponovo morati da žare čelik. problem je što je zbog ovog incidenta doveden u pitanje izvoz za Italiju ugovoren za početak naredne sedmice.  

Počinioci su uspeli da pobegnu, ali ostaje zapitanost – šta je njihov motiv? Pripadnici policije uradili su tokom noći uviđaj, ali se Policijska uprava u Kraljevu ovim povodom nije zvanično oglasila.

Trenutnio rešenje problema, ističe Janić, jeste da „Elektrodistribucija“ isključi napon i zameni presečen kabal, ali to od ovog preduzeća treba da zatraže stečajni upravnici nekadašnjeg giganta.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Goran

  Gost - Goran

  Kriza je i svaki dinar je danas  bitan.
  • Ime: Goran
 • Gost - Miki

  Gost - Miki

  To je tako kad ne može ili se neće da se uspostavi pravna država! 
  • Ime: Miki