Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. januar 2019.

Unošenje panike među ljude snimcima i lažnim izjavama krivično je delo i gospodin koji stoji iza toga morao bi da odgovara, tužioci neka reaguju, poručio je na konferenciji za novinare direktor Opšte bolnice „Studenica“ dr Zoran Mrvić

Radiša Pavlović, član Komisije za nestale bebe, trebalo je po dolasku u našu bolnicu samo da pregleda dokumentaciju, vezano za slučajeve navodno nestalih beba, ali je sebi dao za pravo da prekrši zakon i da se upusti u nešto za šta nije stručan ni ovlašćen, ocenio je danas na konferenciji za novinare v.d. direktora te bolnice dr Zoran Mrvić.

- Moj pomoćnik, pravnica i načelnik Službe patologije ispoštovali su ga i pokazali mu pravilno vođenje kompletne dokumentacije i sve protokole vođenja mrtvorođene dece – pojasnio je Mrvić, ističući da su u pitanju tela mrtvorođenih beba tokom 2016, 2017. i 2018. godine.

Kako je objasnio, od 13 beba, u tri slučaja u pitanju su bili pobačaji (gde beba nije dočekala termin za rođenje, več se smrt dogodila u telu majke), jedna beba mrtva je rađena na deponiji u Gračacu (taj slučaj rasvetlila je kriminalistička policija), a devet beba su mrtvorođene.

Bolnica je pre toga, kako je rečeno, spaljivala posmrtne ostatke beba, ali Zakon o sahranjivanju, koji je izmenjen 29. novembra 2015. godine, propisao je obavezno sahranjivanje beba.

- Grad Kraljevo nije imao Odluku o sahranjivanju, ali smo mi ostatke mrtvorođenih beba adekvatno čuvali, uz svu prateću dokumentaciju, jer imamo potpisanu saglasnost svakog roditelja da ne žele da preuzmu telo bebe. Ako roditelj ne želi da sahrani svoje mrtvorođeno dete, lokalna samouprava je dužna da snosi troškove sahrane. Mi smo samo ispoštovali zakon – istakao je Mrvić.

On kaže da su onu sami kontaktirali Policijsku upravu u Krajevu zbog slučajeva navodno nestalih beba u nekom ranijem periodu i da su davanjem dokumentacije za navodno nestalu decu ispoštovali sve procedure.

- U Opštoj bolnici „Studenica“ sve je rađeno po zakonu: ostaci beba nalaze se u nepropusnim kesama, obeleženi su, upisani u sve protokole, postoji cela prateća dokumentacija, za svako dete  je urađena obdukcija, postoje obdukcioni nalazi sa utvrđenim anomalijama, a onaj kojii je podigao paniku za sve ovo treba da odgovaa – kategoričan je direktor bolnice, zamolivši i novinare da razdvoje dve kategorije – mrtvorođenu decu i navodno nestale bebe, zato što je sve ostalo, kako je istakao, konstrukcija pojedinaca.

Na sumnje koje je Radiša Pavlović, član Komisije za istragu o nestalim bebama nastavio i danas da iznosi u medijima direktor bolnice u Kraljevu reagovao je kontrapitanjem:

- A gde biste vi čuvali mrtve bebe?Da čuvamo mi mrtvorođenu decu da bismo pokazivali roditeljima da su im deca mrtva? Moram da se prekrstim, jer je ovo ravno naučnoj fantastici. neka se za unošenje panike snimcima i lažnim izjavama među narod, koje je krivično delo, pobrinu tužioci. Samo patološki um može da smisli nešto ovako – naveo je dr Mrvić.

Na novinarsko pitanje da li su tri godine bile potrebne za rešavanje ovog problema, dirketor bolnice u Kraljevu pojasnio je da su 2016. imali dva mrtvorođena deteta, 2017. osam i prošle godine – tri, a da je bolnica prvi zahtev za donošenje gradske odluke koja bi omogućila sahranjivanje beba uputili par meseci posle donošenja Zakona o sahranjivanju. Gradsko veće je, kako je naveo, odbilo taj zahtev zbog razlike o tumačenju pomenutog zakona, jer su bili vezani sahranjivanje mrtvorođene dece i uništavanje patoanatomskog otpada, a sahranjivanje je moralo da se odvoji.

U maju 2018. bolnica je podnela zahtev samo za donošenje odluke koja se odnosi na samo na sahranjivanje mrtvorođene dece, a ne i za patoanatomski otpad, jer je u međuvremenu bolnica u Kraljevu, za njegovo uništavanje kupila spalionicu o trošku Ministarstva zdravlja. To postrojenje još nije montirano, jer se čeka dozvola Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić potvrdio je da je 10. maja prošle godine dobio zahtev bolnice, a da je radni tim za izradu odluke o sahranjivanju mrtvorođenih beba za sednicu održanu 24. septembra pripremio predlog koji je na sednici gradske skupštine – usvojen.

- Na poslednjoj sednici gradske skupštine usvojena je odluka kojpm su u budžetu grada Kraljeva prvi put predviđena sredstva za sahranjivanje mrtvorođene dece, čime su stvoreni uslovi da za to zadužena komisjija počne svoj rad i počne sahranjivanje mrtvorođenih beba – pojasnio je gradonačelnik Kraljeva.

Ivica Bogojević, direktor JKP „Čistoća“ nije danas želeo da precizira kada bi sahranjivanje beba moglo da počne.

- Odredili smo lokaciju, zatorena je finansijska konstrukcija, formiranje Komisije je završeno i ostaje da rešimo neke tehničke i proceduralne stvari – rekao je Bogojević, ocenjujući da je tema vrlo osetljiva, da postoji i pritisak javnosti, zbog čega ne treba da se govori o početku sprovođenja gradske odluke o sahranjivanju mrtvorođenih beba.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Kraljevo

  Gost - Kraljevo

  Sta je Mrvicu, razotkrio vas covek pa sad njega okrivljujes? Sto bi on odgovarao, sto nam je otkrio sta radite i bolnici? Ne cudi me da prodajete decu, a roditeljima kazete da im je dete umro i pokazete im neku od tih mrtvih beba. Treba vas sve izbaciti iz bolnice. 
  • Ime: Kraljevo
  • Gost - Stanoje Petrović

   Gost - Stanoje Petrović

   Pa ti da nas lečiš?
   • Ime: Stanoje Petrović
  • Gost - Milanko

   Gost - Milanko

   Član gradskog veća je doktorka Goca preko 20 godina u raznim partijama i svi je samo preuzimaju. Ima tu neki dobar biznis , to treba istražiti?
   • Ime: Milanko