Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

31. januar 2019.

Kraljevačka javnost, ipak, očekuje da će se o slučaju mrtvorođenih beba u zamrzivaču Više javno tužilaštvo što pre oglasiti pokretanjem postupka protiv ,,grupe monstruma“ ili onog ko je lažnim iskazom uznemirio građane

U Kraljevu se ne stišava priča o mrtvorođenim bebama, koje se nalaze u zamrzivaču ili zamrzivačima ovdašnje bolnice. Sve je krenulo od javnog saopštenja Radiše Pavlovića, člana vladine komisije za sudbinu nestalih beba o ,,skandaloznom slučaju“ i njegovoj sumnji da bebe nisu sahranjene, nego se ,,čuvaju zarad medicinskih naučnih istraživanja“. Na to je, priznajući da se tamo zaista nalaze posmrtni ostaci 13 mrtvorođenih beba, dr Zoran Mrvić, direktor kraljevačke bolnice rekao:    

- Nije reč ni o haosu, ni o skandalu, nego o zloupotrebi ove legalne situacije, a ne znam u koje svrhe i u čijem interesu. Jer, reč je o mrtvorođenoj obdukovanoj deci koju roditelji nisu preuzeli i to u poslednjih tri godine. Bolnica ili neka druga ustanova nije obavila sahranu, jer grad nije imao odluku o sahranjivanju mrtvorođenčadi. Zato su mrtve bebe čuvane u zamrzivaču o čemu je vođena sva potrebna evidencija. Zna se, dakle, ko su i roditelji i posedujemo svu neophodnu dokumentaciju. U septembru prošle godine doneta je ta odluka i posmrtni ostaci pomenutih beba biće uskoro zakonito sahranjenikaže Mrvić.

Na toj konfernciji za medije, kojoj je prisistvovao i gradnačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, nije baš precizno odgovoreno zašto se tri godine čekalo na usklađivanje gradskih odluka sa novim zakonom, koji je zabranjivao kremiranje mrtvorođenčadi, kako se to ranije radilo. A, to kašnjenje, kako do sada stvari stoje, glavni je uzrok što se umesto sahranjivanja tako dugo čuvaju u zamrzivaču.

Sve ostalo bilo bi u nadležnosti policijskih, inspekcijskih i javnotužilačkih organa. I, čekao je Pavlović petnaestak dana pa se pred novinarima oglasio ponovo. Ovog puta sumnjom da ,,Više tužilaštvo u Kraljevu nije dobro uradilo uviđaj, ustvari tužilaštvo opstruira istragu o tome, naročito o slučaju drugog zamrzivača. A, ja sumnjam da su i tu ostaci mrtvoređenih beba a ne, kako sam u bolnici obavešten, da je reč patohistološkom materijalu“. On je tome još dodao:

- Sumnjam da su oba zamrzivača ustvari štekovi, koji služe da bi se roditeljima navodno preminulih beba podmetnule te iz zamrzivača, ako zatraže da ih preuzmu.

Tako se, prema toj, još gnusnijoj, a javno izrečenoj sumnji može zaključiti da u kraljevačkoj bolnici, koja je poslednjih godina proglašavana jednom od najboljih u Srbiji,  postoji monstruozna grupa lekara i medicinskih sestara, koja zarad samo njima znanih razloga roditeljima umesto zdrave podmeće mrtvu novorođenčad. Takođe, ispada da oni, zbog nečinjenja ili lošeg rada imaju i naklonost tužilaštva. E, to je dovelo do pravog usijanja ovdašnju javnost, do sve većeg nepoverenja u kraljevačko porodilište i strahovanje budućih majki. Obratili smo se, pre dva dana, i Višem tužilaštvu u Kraljevu, ali se nije baš ,,brzo i lako“ (kako za sredstva informisanja propisi predviđaju), moglo stići do Avrama Antonijevića, Višeg javnog tužioca. Istina, portparolka pomenutog tužilaštva Majda Rakić nam je, ukratko saopštila da će, možda, sutra tužilaštvo dati saopštenje. Sutra, odnosno juče nam je opet objasnila da saopštenja neće biti ,, jer se u okviru predistražnog postupka čekaju još neki podaci od policijskih i inspekcijskih organa“. 

Tako, uz sva prepričavanja i preuveličavanja ovde se čeka skoriji prekid ćutanja tužilaštva i saopštenje, bilo da će sadržati najavu pokretanja krivičnog postupka protiv eventualne grupe ,,monstruma“ iz bolnice ili onog ko je, makar da je i član vladine komsije, lažnim javnim iskazima toliko uspaničio i uznemirio ne samo ovdašnju javnost.

autor: M. Dugalić

izvor: "Politika"

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Milan

  Gost - Milan

  Alat u rukama političara a ne naroda. Takav alast se ne pokreće dojk gazda ne kaže iako ga plaćaju i održavaju građani Srbije!
  • Ime: Milan
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Ili ćute ili daju neka nemušta objašnjenja i onda se pitaju zašto ih ljudi prozivaju. Stiče se utisak da ne smeju reč jednu da kažu bez odobrenja tate sa Andrićevog venca, obzirom da je On zauzet ljaganjem Đilasa, Jeremića i ostalih, sačekaćemo i odgovor vezan za te naše zamrziveče.
  • Ime: Stanar