Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. april 2019.

U Srbiji lopovi kradu sve i svašta, ali nije baš uobičajeno da bude pokradena nošnja jednog kulturno-umetničnog društva; kolege folklorci priskaču u pomoć društvu iz Čukojevca i spremni su da organizuju humanitarni koncert

Prošle noći obijene su prostorije kulturno-umetničkog društva „Čukojevac“, koje radi u Domu kulture u selu čije ime nosi. Prema rečima članova uprave ovog društva, ukradeni su delovi nošnje, a slučaj je prijavljen policiji koja je obavila uviđaj. Odnete su, kako je objavljeno, bele ženske haljine, bele košulje i pantalone, muški i ženski jeleci, šumadijske suknje, muške carape, cvetovi, ogrlice, 16 pari opanaka, odnosno kompletna šumadijska nosnja i uz nju još 10 daira.

Iz KUD-a „Čukojevac“ najpre su na društvenim mrežama zamolili svoje kolege iz sveta folklora da im jave ukoliko se dogodi da im neko ponudi da kupe nošnju koja odgovara ovom opisu ili imaju bilo kakve druge informacije.

Njihovu objavu kolege su počele da dele, a posle komentara u kojima je većina izražavala čuđenje i zgražavanje da se neko odlučio i na krađu nošnje, ubrzo su se javili i neki sa konkretnim predlozima da se pokradenom klubu pomogne, recimo – organizovanjem humanitarnog koncerta. Jedan od predloga je da se okupa sva društva sa područja grada i iz seoskih sredina, od kojih bi svaki trebalo da obezbedi kupovinu sigurnih 60 karata po simboličnih 200 dinara. Tako bi svaki desetak KUD-ova prikupio po 12.000 dinara, odnosno ukupno 1200.000 dinara, koji bi više nego dobro došli KUD-u „Čukojevac“ da obnovi nošnju.

Većina kolega je solidarna sa Čukojevčanima jer, kako ističu, znaju koliko odricanja i sredstava treba da bi se dostojanstveno bavilo kulturno-umetnickim radom. Možda su najsimpatičnije one poruke u kojima kolege poručuju: „Nabaviće se nošnja opet, samo živi bili, igrajte, pevajte i puno sreće u budućnosti!“.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments