Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. jun 2019.

Poplavljena su mnoga sela i prigradska naselja oko Kraljeva, jer se jutros za tri sata na ovu teritoriju „sručilo“ više od 80 litara padavina po kubnom metru, a uključujući i prošlu noć – više od 120 litara!

Preduzeće „Srbijavode“ uvelo je jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, a Kraljevo je, kao grad u kojem je situacija najkritičnija posetio direktor tog preduzeća Goran Puzović.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Kraljevu je, tokom ranih jutarnjih sati palo 80 litara padavina po kubnom metru, a uključući i padavine tokom protekle noći – više od 120 littara.

Puzović se novinarima obraio na lokaciji na delu Ibarske magistrale gde se, potoku Musača, kojeg u letnjim danima gotovo da i nema, pretvorio u pomahnitalu reku koja nosi sve pred sobom i preti da se izlije na samu magistralu na kojoj je saobraćaj zbog toga usporen.

Najveći problem na celoj teritoriji Kraljeva napunili su bujični potici koji su ugrozili čitava naselja i sela. Gotovo da nema naselja i sela u kojem neke kuće nisu pod vodom (Ribnica (poplavljena je i škola "Sveti Sava", Adrani, Kovači, Žiča, Gotovac, Mataruška Banja, Drakčići, Petropolje, Drlupa (ima domaćinstava koji više nemaju putnu komunikaciju), Konarevo, Kovanluk, Mrsać, Vitkovac, Vrdila, Miločaj, Čukojevac, Gokčanica, Sirča, Vitanovac, Milavčići, Bukovica. Voda je prouzrokovala mnogo problema i u Vojnom naselju, Čibukovcu, pojavio se odron ispod Poljoprivredno-hemijske škole "Dr Đorđe Radić" Pod vodom su i mnoge oranice, reke su odnele mostove u kraljevačkom kraju (u Godačici i Miločaju), poplavljena su brojna preduzeća u industrijskoj zoni u Šeovcu.

 

Preduzeću "Radijator inženjering" pod vodom su i fabrika u Grdici (voda je ušla u hale i sve mašine potopljene su 80-ak centimetara u vodu), ali i pogon u Šeovcu.

- Grad Kraljevo „Srbijavode“, Sektor za vanredne situacije i sve drruge lokalne i državne institucije preduzele su sve mere da sve prođe sa što manje štete, ali ostaje nam da, čim se voda povuče, odradimo sve mere, kako bi naselja i kuće koje su poplavljene bili što pre sanirani – rekao je Puzović najavljujući novi sastanak sa državnim i lokalnim organima.

Poslušajte celu izjavu direktora preduzeća "Srbijavode" Gorana Puzovića:

Direktor preduzeća „Srbijavode“ označio je most ispod kojeg potok Musača prolazi ispod Ibarske magistrale kao „usko grlo“ kojeće morati da bude rešeno na pravi način. To uključuje, kako je objasnio, rešavanje ukrštanja pružnih i drumskih mostova, jer su mali, lokalni bujični potoci sada, kako je rekao „došli iza leđa i napravili to što su napravili“.

Prema njegodim rečima, velike reke su trenutno stabilne, uključujući Ibar i Moravu, jer „nema problema, tamo gde ima regulisanih sistema“:

- Problema ima na bujičnim tokovima na koje prethodnih 20-30 godina nismo obraćali pažnju – rekao je Puzović, potvrđujući da ima najava za nove padavine koje lokalno mogu biti ozbiljne, zbog čega je i proglašena vanredna odbrana od poplava.

- Pumpe, džakovi, mehanizacija, sve je postavljeno da možemo da reagujemo i do petka svi moramo biti u pripravnosti – rekao je Puzović, dodajući da sličnih problema ima i u Kniću gde su poplavljena domaćinstva u dolini reke Gruže, kao i u Novom Pazaru, Tutinu i Guči.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments