Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 4. jun 2019.

Sa terena stižu podaci da je oštećeno je ili uništeno 16 mostova, 20 putnih pravaca je u prekidu; voda je nosila stoku, nastave nema u dve osnovne škole, prokišnjavaju dva vrtića – deo je do sada utvrđenog stanja u kraljevačkom kraju

Osim užeg centra grada i u naselju Higijenski zavod, poplave su izazvale velike štete u gotovo svim ostalim delovima kraljevačke opštine. Od juče ujutru poplavljena su 434 objekta, evakuisana je 121 osoba (najviše meštana Adrana), oštećeno je ili uništeno 16 mostova, 20 putnih pravaca je u prekidu; voda je nosila stoku, nastave nema u dve osnovne škole, prokišnjavaju dva vrtića. Ove podatke izneo je danas komanant Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

On je dodao da su sve ekipe Sektora za vanredne situacije, Odeljenja za civilnu zaštitu Gradske uprave u Kraljevu, preduzeća „Zapadna Morava“ i lokalnih javno-komunalnih preduzeća: „Čistoće“, „Puteva“ i „Vodovoda“ na terenu. U Kraljevo je stigla pomoć iz Ćuprije, a očekuje se da stigne i pomoć iz Kragujevca, kako bi u što kraćem roku bili osposobljeni putni pravci.

- Najkritičnije stanje trenutno je u Sirči, na putu između Sirče i Sirčanske Banje, gde je do sinoć oko 80 domova sa oko 150 ljudi bilo odsečeno od sveta, jer je voda potpuno uništila most. Napravljen je improvizovani most, kontaktirana je Vojska Srboje, radi se na pripremi obala sa obe strane, kako bi bio postavljen pontonski most – istakao je Terzić 

Radnici Sektora za vanredne situacije, dodao je, nastoje da ispumpavanjem vode iz domaćinstava i iz  dvorišta, umanje posledice poplava. 

- Molim sve građane za strpljenje, jer ovo nije situacija u kojoj imamo elementarnu nepogodu na teritoriji jedne mesne zajednice ili jednog dela grada. Svuda su veliki problemi, na terenu smo bez prestanka, radimo i trudimo se da u što većoj meri normalizujemo život – poručio je.

U Adranima, u zaseoku Šeovac, pored brojnih domaćinstava, poplavljena je i industrijska zona u kojoj se nalazi veliki broj kraljevačkih preduzeća, a kiša sada ponovo pada. U Adranima je, nažalost, pod vodom i seosko groblje.

Terzić izražava žaljenje, ističe da je i vodotok koji je poplavio groblje u opadanju, kao i drugi vodotoci i podseća da su problem vode koje su ostale u tzv. „čepovima“, pa se sada ponovo pojavljuju.

U poplavama 2014. i 2016. najugroženija je bila Grdica zbog izlivanja Zapadne Morave. Zbog novoizgrađenog bedema tamo su problemi sada manji, ali sadašnje poplave nisu prouzrokovane rastom nivoa Zapadne Morave, već pre svega rastom bujičnih potoka.

- Mnogo smo uradili proteklih godina na prevenciji, ali kada imate 84 litra kiše za samo tri sata, gotovo da ne možete da se branite, već preostaje samo da pomažete građanima. Sumnjam da neko može da zaštiti grad, prigradska naselja i sela kada padne toliko kiše – smatra gradonačelnik Kraljeva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments