Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. septembar 2019.

Kradljivci oštećuju fasadu Spomen sobe, Spomen vagon odavno je ruiniran, sada je nestao i veliki deo postavljene ograde, ali – čak ni u slučajevima kada su postojali dokazi o počiniocima – niko nije odgovarao

Godinama unazad, Spomen park u Kraljevu, u kojem su Nemci 1941. godine, izvršili masovno streljanje i za pet dana ubili hiljade ljudi, na meti je vandala i kradljivaca bakrom. Nepoznati počinioci ovog puta odneli su žičanu ogradu, čija je namena bila da zaustavi decenijsko skrnavljenje i demoliranje spomen obeležja.

Prema rečima Aleksandra Nestorovića, direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo, sve dok se vandalima ne stane na put i dok neko ne bude krivično odgovarao za svoje sramne postupke, situacija se neće promeniti na bolje. Najveći problem je, tvrdi Nestorović, to što se zna da su počinioci Romi, uglavnom iz obližnjih naselja, koji zarad nekoliko kilograma bakra ili aluminijuma -- ruše sve pred sobom, tako što kidaju, razvaljuju i seku sve što im se nađe kao prepreka.

- Naš zakon je takav da prećutno štiti tu nacinalnu manjinu, čak i kada postoje svi dokazi o počiniocima. Imenom i prezimenom, za ovu krađu, kao i za mnoge prethodne, niko nije odgovarao. Smatrali smo da će postavkom ograde, situacija biti barem delom bolja, međutim prevarili smo se: od ogromne ograde, ostali su delovi – vajka se Nestorović.

Što se tiče Spomen sobe, koja je još u procesu izgradnje, stanje je poražavajuće.

- Ona je konstantno oštećena, demolirana, kradljivci skidaju bakarne delove, žvrljaju zidove. Svaki put, kada odemo tamo, nailazimo na sve jeziviji prizor –ističe Nestorović.

On smatra da je nedopustivo i to što iznad grobova streljanih Kraljevčana danas pasu konji, što je, navodi, poražavajuća slika društva, koje ne pokazuje ni delić poštovanja prema sopstvenoj istoriji i žrtvama.

- Hoće li mi iko reći da je normalno da pojedinci iz obližnjih romskih naselja, svakodnevno dovode konje na ispašu po kostima naših predaka? Svuda u svetu je to nezamislivo, a kod nas je to, očigledno, normalno. Imali smo želju da Spomen groblje u Kraljevu bude autentično, dostajnstveno obeležje jednog vremena budućim pokoljenjima, međutim u tome smo potpuno sprečeni - završava Nestorović.

Podsetimo, marta 2017. godine, zapaljen je i Spomen vagon na ulazu u kraljevačko Groblje streljanih -- simbol krvavoh kraljevačkog oktobra. Za ovaj vandalski čin paljenja Spomen vagona do danas niko nije odgovarao, a počinioci se i dalje vode kao NN lica.  Ovaj vagon predstavljao je simbol sećanja na izbeglice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, među kojima je bilo i dosta Jevreja i Roma, koji su dolazili u Kraljevo, ne bi li našli utočište od strahota rata, Nemci su među njima „uzimali" taoce i dovodili ih drektno na streljanje.

Kažu kako oni koji ne misle na svoje pretke, treba da se suoče sa činjenicom da jednog dana ni njihovi potomci neće misliti na njih. Izgleda da ova izreka – nije dovoljna opomena.

                    Jovana Ristić

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - MKV1

    Gost - MKV1

    "Ograde" treba da postoje u glavi. Ko da ih izgradi i kako? Ako odgovor na ova pitanja bude nađen, možemo nečemu da se nadamo...
    • Ime: MKV1