Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. septembar 2019.

Marko Kosovac (28) iz Žiče kod Kraljeva preminuo je zbog povrede koju je zadobio radeći na javnim radovima, ali je tokom lečenja rešenje o raskidu ugovora o radu uručeno njegovom ocu dok je Marko bio - u komi

Tuga i ogorčenje u porodici Pavla Kosovca i njegove supruge Slobodanke u Žiči kod Kraljeva. Njihov dvadesetosmogodišnji sin Marko, njihov naslednik i uzdanica, jedini hranitelj porodice, jer su njih oboje bolesni i bez ikakvih prihoda, nastradao je radeći poslove da bi, takoreći, svi preživeli. Nije se libio bilo kavog rada, pa je početkom juna ove godine prihvatio ponudu ovdašnje filijale Nacionalne službe zapošljavanja, proisteklu iz programa javih radova, da četiri meseca kosi travu, čisti parkove i druge javne površine u JP  „Čistoća“ u Kraljevu.

I, radeći takav posao u kraljevačkom Groblju streljanih, desila se nesreća. Tovareći pokošenu travu na traktorsku prikolicu, Marko se popeo da tovar nagazi, ali se, usled nestabilnosti plasta na prikoloci, zaveo i pao na asfalt. Prema priči kolega, on je posle pada čak ustao, umio se i učililo se da je dobro. Međutim, pošto je izgleda osetio mučninu, uputio se ka bolnici, na šta su kolege reagovale, pa je automobilom prevezen do ovdašnjeg Doma zdravlja. Odatle je, kako doznajemo, zbog naprsnuće lobanje upućen u kragujevački Klinički centar, gde je, posle dvonedeljne kome, preminuo 22. septembra.

Šta se u međuvremu događalo pitali smo njegovog oca Pavla Kosovca, koji nam je, iako jako potresen, objasnio:

- Samo četiri dana posle njegove povrede pozvali su me u JP. „Čistoća“ i tamo u pravnoj službi saopšili da on više nema ni posao, ni zdravstveno osiguranje. Nisu znali kako da se to reši, ali su znali da mi odmah uruče rešenje za Marka o raskidu ugovora o radu. Niko se posle, iz tog preduzeća nije ni javljao, ni za njegovo zdravlje raspitivao, sve do dana sahrane, kada je direktor ove firme Ivica Bogojević, došao na sahranu i od mene zatražio da razgovaramo. Šta tada da razgovaram, o čemu? Razgovaraćemo posredstvom suda, jer moraću tako sam do pravde i pitam se gde su bili da odmah reaguju tužioci, istražne sudije? Imali su policijski zapisinik, pošto je policija obavila uviđaj na mestu nesreće. Naposletku, voleo bih da neko iz Vlade Srbije dođe da vidi moju bedu i nesreću i uveri se u nebrigu prema mladim nezaposlenim, a posebno o onima zaposlenim na ovaj način – kaže, uz jad i suze, Markov otac Pavle Kosovac.

O svemu smo pitali i Ivicu Bogojevića, direktora JP „Čistoća“, koji nam je odmah rekao da je, „naročito posle ovakvog slučaja, preteška reč – otkaz“.

- Radi se o tome - dodaje Bogojević - da je Marko kod nas bio radno angažovan shodno programu javnih radova od Nacionalne službe zapošljavanja. Prema radnicima u tom statusu ne primenjuju se odredbe Zakona o radu, već drugi propisi i, u konsultaciji sa stručnim službama NSZ, čim radnik tog radnog statusa jedan dan ne dođe na posao ugovor se raskida. Poštujući te propise, dakle pošto nije bilo pravnog osnova da ugovor ostane važeći, morali smo i sa njim da ga raskinemo. Razumem ogorčenje roditelja, ali nije tačno da se nismo interesovali za njegovo zdravstveno stanje, pa smo i kod ustanove za zdravstveno osiguranje, u saradnji sa ocem, uspeli da obezbedimo pokriće trošova lečenja, osim samo za dva dana. Žao mi je, ali sam zakonke propise morao da ispoštujem kao što ću ih poštovati i ako pravosudni organi utvrde našu krivicu – kaže Bogojević.

Marko Kosovac je, pre dva dana, sahranjen na seoskom groblju u Žiči.

autor: M. Dugalić 

izvor: „Politika“    

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - mb

    Gost - mb

    lopovi sa vlasti
    • Ime: mb