Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. decembar 2019.

Samo u 2019, prema podacima Autonomnog ženskog centra, u Srbiji je ubijeno 25 žena, 12 je pokušalo suicid nakon višegodišnjeg rodno zasnovanog nasilja, a 11 nisu bile direktno žrtve nasilja, ali su preminule od njegovih jasnih posledica 

Povodom završetka kampanje "Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama", učenice srednjih škola u Kraljevu, koje su polaznice kursa ,,Moć promene",  u organizaciji Udruženja Fenomena, danas su u svečanoj sali, Gradske uprave, još jednom ukazale na alarmantan broj femicida u Srbiji, priredivši upečatljiv umetnički performans, pod nazivom ,,Potegni- povuci protiv nasilja nad ženama".

Samo u ovoj godini, prema podacima Autonomnog ženskog centra, u Srbiji je ubijeno 25 žena, 12 žena pokušale su suicid nakon višegodišnjeg rodno zasnovanog nasilja, a 11 njih nisu bile direktno žrtve nasilja, ali su preminule od jasnih posledica  nasilja.

Marijana Stefanović, ispred Udrženja Fenomena, ocenila je da relevantne institucije vrlo često ne reaguju adekvatno ili reaguju prekasno, a žene, pogotovo u ruralnim sredinama, nemaju kome da se obrate za pomoć.

- Rodno zasnovano nasilje dobija pandemijske razmere, a institucije nemaju adekvatne mehanizme kako bi se ozbiljno bavile isprečavanjem rodno zasnovanog nasilja. Mnoge lokalne samouprave, i posle naših višegodišnjih apela, nisu uspostavile lokalne SOS telefone. U cilju podizanja opšte svesti, prepoznavanja i  sprečavanja rodno zasnovanaog nasilja, danas smo predstavili  projekat, koji je traje tokom cele ove godine, a koji smo realizovali  uz finansijsku podršku Evropske Unije - istakla je Stefanović.

Poseban  deo projekta, prema njenim rečima, obuhvatio je i  obuku novinara iz regionalnih medija, o  tome kako o rodnom zasnovanom nasilju treba izveštavati, a da se ono ne svede  na senzacionalističke fotografije, naslove i indirektnu osudu žene, zato što je ,,ona nešto uradila, pa je danas mrtva", već isključivo na činjenicu da institucije u najvećem broju slučaja, ne reaguju blagovremeno u sprečavanju nasilja i sankcionisanja nasilnika.

Poseban značaj ovog udruženja dobio je projekat ,,Živa biblioteka", koji je podržala Kancelarija poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Naime, u cilju podizanja svesti o prevenciji nasilja među najmlađima,  aktivisti ovog udruženja obilazili su škole u Srbiji i učenicima prepričavali  vlastita i tuđa iskustva,  koja se vezuju za različite vrste nasilja, u nameri da se, kod najmlađih generacija, promeni ukorenjeni pogled na žrtvu, po kojem je ona uvek ,,iz nekog razloga kriva što je doživela nasilje".

- Nas petnaestak smo u više od 10 gradova Srbije razgovalali sa više od 2.000 osnovaca i srednjoškolaca o nasilju i svim njegovim vrstama i pojavnim oblicima.  Mislim da smo poprilično uspeli da im objasnimo da nije sramota biti žrtva, ali da je sramota biti nasilnik. Da nije sramota suočiti se i javno pričati o tome, a da je najmanja sramota potražiti stručnu pomoć, koja je u tim adoslescentnim godinama izuzetno važna i potrebna. Bilo je tu dosta smeha i suza, a nadam da će naš apel zaista uticati na njihove stavove sutra - navela je Stevanović.

Jedna od učesnica današnjeg performansa Ana Rančić, istakla je da se kursu ,,Moć promene", priključila kako bi sugerisala na porast nasilja nad ženama, pogotovo među mladim generacijama, gde često devojke nisu ni svesne da trpe nasilje u emotivnim vezama, a da se takvo razmišljanje, kasnije prenosi i na ozbiljnije veze, u kojima im postaje ,,normalno" da žive u zajednici sa nasilnikom.

- Ovim projektom želimo da približimo zajednici koliko je nasilje zastupljeno svuda oko nas, koliko zaista ,,skrivenih" nasilnika ima u okruženju. Devojke iz mog okruženja, nisu svesne da je uvreda oblik nasilja, da osim fizičkog postoji i emocionalno i psihičko nasilje. Većina, pod nasiljem podrazumeva samo fizički okršaj ili silovanje, u najgorem slučaju. Veliki broj devojaka, više od 70 procenata,  u emocionalnim vezama trpi odeđeni vid nasilja, a da toga, nažalost, nisu ni svesne - ocenila je Rančić.

                        Jovana Ristić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments