Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

31. maj 2020.

Za manje od sat i po vremena od poziva u pomoć, tri devojke i jedan mladić iz Novog Sada, koji su juče zalutali na planini Stolovi, susreli su se članovima spasilačkog tima Gorske službe spasavanja koji su ih uskoro prebacili na sigurno

Četvoro Novosađana, planinara-rekreativaca, juče su imali puno sreće. Mobilni telefon kojim su, nakon što su se izgubili na planini Stolovi, pozvali Gorsku službu spasavanja imao je domet, a baterija je izdržala navođenje koje su imali od strane spasilaca. Članovi spasilačkog tima Gorske službe spasavanja iz Kruševca odmah su uputili ka njima.

Nedeljko Pešterac, član spasilačke ekipe, kaže da su, kao što je u takvim situacijama uobičajeno, od četvoro rekreativaca tražili da opišu lokaciju na kojoj se nalaze i put kojim se kreću. Zbog činjenice da spasioci planinu odlično poznaju, lako su ih locirali i navodili do mesta susreta, koji se dogaodio za manje od sat i po vremena od trenutka poziva u pomoć.

Ispostavilo se da je odluka spasilaca da se četvoro rekreativaca ne vrati istim putem bila prava, jer je padala noć, a teren kojim su došli, preko stena, zbog kiše bio klizav i opasan.

- I samo naše ime kaže da smo mi „gorska služba“. Često smo na Stolovima i ovo je za nas bio redovan zadatak. Oni su bili odgovorni, pozvali su nas čim su shvatili da ne znaju put, da polako pada mrak i da će vreme da se promeni. Mi reagujemo na ovakve pozive u pomoć, ali molio bih sve one koji se često zapute u planinu da vode računa o opremi koju nose – kaže Pešterac, dodajući kako planinari moraju da imaju na umu kako može da se dogodi da njihov telefon na pojedinim delovima planine nema domet ili da baterija telefona može da se isprazni.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments