Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. oktobar 2016.

Članovi tri foklorna ansambla sa Kosova i Metohije, u organizaciji KUD «Kraljevačka riznica» priredili nezaboravno veče nastupivši na koncertu prijateljstva u Kraljevu

«Momče, da li se na ovu stranu ide prema Kosovu?

 Jeste, na tu, ali i na onu tamo, i na onu onamo, i na onu stranu sa koje si došao. Što se čudiš, svaki će te pravac tamo odvesti. Danas u Srbiji nema drugog puta, do puta na Kosovo ili sa Kosova.»

Ovaj citat jednog od dijaloga iz filma «Boj na Kosovu», iskorišćen je da pokaže šta se dogodi kada raskrsnica tih puteva koji na Kosovo i sa Kosova vode, postane Kraljevo u kojem je domaćin, KUD «Kraljevačka riznica», na koncertu prijateljstva ugostio tri KUD-a sa Kosmeta.

Sa teritorije gde su poslednjih 20-tak godina putarine bile najskuplje, jer su ih Srbi životom plaćali, stigli su Kulturno-umetničko društvo „Zvečan“ iz Zvečana, „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice i KUD „Branko Medenica“ iz Kosova Polja.

Osim njih i domaćina koji su se, predstavivši svoje tri grupe (najbolji izvođački, pripremni i dečji ansambl) potrudili da sugrađanima prirede izuzetno folklorno veče,  publiku su oduševili i folklorci KUD-a „Moravac“ iz Adrana.

Smenjivale su se na pozornici gre iz Kumanovskog polja, Binačku Morava – Gnjilane, igre iz Crnorečja, metohije, Crne Trave, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana, igre iz Sirinićke Župe, iz Vranja, Pčinje, Bujanovca, Bosilegradsko krajište.

 

Na sceni je bilo više od 300 izvođača, čiji je najvažniji cilj bio da pokažu kako, iako različite, svaka od njihovih folklornih priča, doprinosi se od zaborava otrgnu pesme i igre koje predstavljaju identitet našeg naroda. U tom lepom poslu sve njihove  umetničko-folklorne priče traju, a pričaju ih oni koji su za folklor i zbog njega, spremni da godine ispunjavaju životom, a ne život godinama.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments