Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uređuje Dragan Bajović

Reč je o romanu Ota Horvata, koji je oblikovan kao svojevrsni biografski isečak u okviru kojeg se daje psihološki i emotivni portret glavnog junaka u dramatičnom razdoblju suočavanja sa tragičnim životnim okolnostima

Roman Sabo je stao, prvo prozno delo Otoa Horvata, našao se u najužem izboru za NIN-ovu nagradu za 2014. godinu, zbog čega je privukao pažnju široke čitalačke publike, a ne samo onih koji su ranije zavoleli Horvatov pesnički opus.

Reč je o romanu koji je oblikovan kao svojevrsni biografski isečak u okviru kojeg se daje psihološki i emotivni portret glavnog junaka u dramatičnom razdoblju suočavanja sa tragičnim životnim okolnostima. Horvat razrađuje romanesknu priču oko porodične drame glavnog junaka, slikajući podrobno njegovu unutrašnju borbu i bol zbog teške bolesti i smrti žene koju je voleo. Smisaona dubina romana sadržana je u višeslojnom preispitivanju i samosagledavanju glavnog junaka uvučenog u vrtlog složenih duševnih proživljavanja. Duhovni potres ne izaziva samo patnja zbog gubitka bliske osobe, već i suočavanje sa samim sobom i sopstvenim etičkim kapacitetom, pokušaje susprezanja egostičnih poriva i buđenja izvornog ljudskog saosećanja sa bićem koje strada kao takvim, a ne zbog emotivne bliskosti sa stradalnikom.

Uz to, ovaj roman smisaono nadilazi individualnu tragičnu porodičnu tematiku, jer iz ličnih doživljaja proističe mnoštvo drugih, opštijih pitanja: pitanje odsustva Boga kada je najpotrebniji, poimanje života kao bola koji nam se katkad, kako kaže glavni junak, zariva kao usijana kuka u srce, kao i pitanje griže savesti, koja nas iznova obilazi, naoružana užarenim klještima.

Kada govorimo o formi romana, upadljivo je smenjivanje pripovedačkih perspektiva, kazivanja u prvom licu, sa pozicije glavnog junaka, i pripovedanja u trećem licu, kojim je glavni junak sagledan sa strane, iz drugog ugla. Ovakvo pripovedanje ne umanjuje sugestivnost i emotivnost priče, kazane iskreno, bolno i bez zadrške u razotkrivanju delikatnih ličnih osećaja i strahova.

Sabo je stao možemo označiti kao Horvatovo uspešno ogledanje sa proznim žanrom, kojim je razotkrivena stvaralačka zrelost pisca, kadrog da iz svog tananog, lirskog, pesničkog senzibiliteta iznedri roman.

Danka Spasojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments