Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Dragan Bajović

Milomir Kragović, naš ovdašnji, piše zbirku pesama, a ako se zbog naslova, nadate da je to političko štivo, treba da znate da Kragović piše poeziju na kakvu je navikao kraljevački poetski krug dok još bejaše pesnika na ovim prostorima

Svakako da ne mislim da danas ovde nema pesnika, ali danas se pesme manje čitaju neko ikada. Kraljevački izdavač “Povelja“, recimo, godišnje objavi bar dvadesetak zbirki savremenih pesnika, a u svojim torbama te zbirke nosaju jedino krajnji posvećenici spremni da ih povrememno iščitavaju. Kragovič, koji se na poetskom nebu pojavio još 1971. u ondašnjem „Oktobru“ iz Kraljeva čije je pisce i pesnike okupljao strogi i zajedljivi Petar Vulić, zadržao je taj pesnički gard. On, kako na korici knjige kaže Adam Puslojić, jedan od najsamosvojnijih srpskih pesnika, piše „gustu, roptavu knjigu koja se teško prima i još teže bokori u umu“. Ovako nešto može da napiše samo pesnik, Puslojić, koji je još davne 1977. pobegao „u daktilografski vez“ i kao da se nikada iz tog veza nije iščupao. Kada ovako tešku rečenicu neko, bez imalo zlobe, napiše o svom kolegi, znajte da je Kragović pesnik koga sa dužnom pažnjom treba čitati.

Ovaj stameni pesnik, kako rekoh, pojavio se još 1971. sa zbirkom „Toliko sam mrtav“. Vulić, kao urednik „Oktobra“ koji se prodavao i na kiosku u Francuskoj ulici, ispred Udruženja književnika Srbije, ne bi propustio zbirku da se nije uverio da Kragovič, iako krupan čovek, nije dokazao da je „toliko mrtav“. Nije se onda, a to „Oktobar“ nije naročito dozvoljavao, moglo svašta pisati. Kragović i danas, kako kaže Pusloje, piše o svetu koji nije nimalo lirski, neobičan je taj svet, gotovo neuhvatljiv, opor...Kragovićeve slike koje u dugačkim stihovima objašnjava, sasvim dobro oslikavaju tu „srpsku utopiju“ i, ma koliko naslov sugerisao da je sve čudno, glupo, neuhvatljivo, jer je sve utopija, mi ovde vidimo predivne predele, predivna razmišljanja.: „Pehar staklasti tihuje u smolastoj mahovini...“ peva naš pesnik. Ili, peva naš Kragović i ovo:“Tog marta kad PSA analizu/u zemunskoj laboratoriji....  revnosno podigao sam, shvatih da/mitska osmica samo je znak u uvećanju/prostate, skoro da izgubih glas, sredom/svijene kučme i svih pršljenova redom....“. Ali, osim ovih medicinskih stihova i problema sa tom muškom boljkom, Kragović ispisuje  i stihove koji nam govore o divotama Srbije. No, u tim se stihovima, iako smo, kada je dan vedar, makar i usred ledene zime, s vrha Kopaonika/Beograd smo videli....“, oseća neka tuga, neka utopija. Svi bismo od Srbije da doživimo ono što nam ona može pružiti, ali doživljavamo uglavnom razočarenja i ono što nam pesnik Kragović u samom naslovu govori – utopiju.

Milomir Kragović rođen je 1949. u Raški. Školovao se u tom mestu i u Kraljevu, a kasnije i u Beogradu, gde je, začudo, završio Ekonomski fakultet, Objavio je više od 40 zbirki poezije, poezije za decu, trilogija za decu, priča za decu, romane, pripovetke i publicistička dela.

„Srpske utopije“, Prometej, Novi Sad, 2016

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments