Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. novembar 2016.

Predstavom „Ivica i Marica“ Kraljevačkog pozorišta, koje je prošle godine bilo pobednik Festivala predstava za decu profesionalnih pozorišta Srbije, u Kraljevu je danas otvoren deveti po redu „Mali Joakim“

Pokrovitelj ovog festivala je Ministarstvo kulture i informisanja, pa je događaj zvančno otvorenim proglasio Dragan Hamović, specijalni savetnik ministra kulture.

- Zbog kulturnog života Srbije važno je da pozorišnu publiku negujemo od maih nogu i da deci jedna od prvih facinacija igrom, bude pozorišna igra, a naše je da im to omogućimo na što potpuniji i kvalitetniji način – rekao je Hamović.

Njega, članove stručnog i dečjeg žirija, Miodraga Dinulovića, selektora ovogodišnjeg festivala i direktora kraljevačkog pozorišta, koje je domaćin Malog Joakima, pre same ceremonije otvaranja primio je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, a ispred zgrade Gradske uprave na jarbol je podignuta zastava „Malog Joakima“.

- Za rečenicu „Festival počinje“ ovaj grad živi već tri meseca, pa od srca prepuštame deci pozorište za vreme trajanja „Malog Joakima“- rekao je Dinulović, izražavajući zadovoljstvo što će, kako je rekao, cela pozorišna Srbija za to vreme biti u Kraljevu.

Ivana Nedeljković, predsednica Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije podsetila je da je ovo jedini domaći festival za decu i omladinu u Stbiji.

- Volela bih da ovaj festival raste i napreduje i nadam se da će, nakon što je prvi put odvojen od Velikog Joakima, ovaj festival dobiti na težini i kvalitetu - rekla je Nedeljković.

Ona je dodala da se vodi velika borba oko toga ko će biti domaćin narednog festivala, jer je Kraljevo, prema njenoj oceni postavilo visoke standarde u organizaciji festivala, a sve zahvaljujući podršci lokalne samouprave.

Gradonačelnik Terzić je, predajući ključeve kraljevačkog pozorišta predsedniku Dečjeg žirija, 11-godišnjem Vuku Čađenoviću, poželeo  učesnicima da u Kraljevo tokom festivalskih dana donose samo ljubav, igru i iskren dečji smeh.

U nedelju, 13. novembra "Baštu sljezove boje" izvešće ansambl Knjaževsko srpskog teatra "Joakim Vujić" iz Kragujevca. Pozorište lutaka Niš, 14. novembra izvešće predstavu "Čudesna družina jedne stonoge", 15. novembra Kruševačko pozorište, izvodi svoje viđenje bajke "Aladin", 16. novembra Prvo prigradsko pozorišter iz Lazarevca gostuje sa Šekspirovim komadom "San letnje noći".  Narodno pozorište Užice, 17. novembra izvodi bajku "U cara Trojana kozje uši", a pozorište iz Pirota 18. novembra izvešće predstavu "Mali princ". Poslednjeg dana festivala, u čast nagrađenih, pozorište za decu Kragujevac će izvesti predstavu "Basne iz senke".

Tokom ovih osam dana, žiri i deca Kraljeva, imaće priliku da pogledaju sve najznačajnije predstave namenjene  deci i mladima koje su nastale u proteklih godinu dana, u pozorištima južno do Beograda.

 

 Ove godine, festival "Mali Joakim" prvi put se organizuje kao zasebni fastival i učesnicima će biti dodeljene nagrade i priznanja koje jedan pravi pozorišni festival i podrazumeva nagrade za najbolju predstavu, režiju, najboljeg glumaca, kostim, muziku, odnosno ukupno 12 festivalskih nagrada. 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments