Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. novembar 2016.

U dvema kraljevačkim galerijama sinoć je otvoren međunarodni likovni salon, prvi put na dva mesta: najpre u Galeriji Narodnog muzeja, a potom, sat kasnije, i u Galeriji likovnih i primenjenih umetnika Kraljevo „Vladislav Maržik“

Selekciju i žiri ovogodišnjeg Novembarskog salona vizuelnih umetnosti sačinjavali su Suzana Novčić, muzejska savetnica u Narodnom muzeju u Kraljevu, Ivan Arsenijević, urednik liikovnog programa Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, i Ivan Milunović, diplomirani slikar.

Kako smo već najavili pre dva dana, na ovogodišnjem Salonu učestvuje 53 slikarki i slikara sa raznih strana sveta – Srbije, Rusije, Crne Gore... Oni su se predstavili zaista reprezentativnim delima koja će narednih dana krasiti galerije na Trgu sv. Save i Ulici cara Lazara.

Suzana Novčić, muzejska svetnica Narodnog muzeja u Kraljevu, za katalog , koji prati izložbu, napisala je ohrabrujući tekst u kome, između ostalog, navodi i ovo:  „Novembarski salon vizuelnih umetnosti  svojim šesnaestogodišnjim kontiuniranim i otvorenim pristupom uspeva da da održi prepoznatljivu poziciju važnog uporišta i podsticanja savremene umetničke scene. U prilog tome, ne govore samo godine trajanja, već i imena brojnih značajnih umetnika,  selektora i kustosa koji su gradili, kreirali i na neki način održavali i označavali pažnju savremenoj umetnosti.“

Na Salonu su dodeljene i tri nagrade: Prva nagrada dodeljena je Radošu Antonijeviću iz Pančeva za slulpturu Šator Lovćen, druga Jovani Banjanac  iz Kraljeva za diptih Pogled na ulicu (Street view), a treća je pripala Ivani Pleskonji iz Beograda za rad Deca sunca, fragment III, izveden na akrilskom plantu.

Ovde prikazujemo neke od nagrađenih i drugih radova sa Salona. Najbolje ćete se uveriti u kvalitet ovih radova ako posetite narednih dana obe izložbe – u Muzeju i Galeriji „Maržik“.

Dragan Bajović

 

foto: Srđan Vulović, Nenad Milenković

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments