Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Kraljevo, 9. mart 2016.

Poruke i pouke akademika Jovana Deretića

 

„Dragi moji Karanovčani“, pozdrav je kojim je svoje predavanje na temu “Zabranjena istorija Srba”, u prostorijama poslovnog centra Melos, započeo dr Jovan I. Deretić.

On je pojasnio kako je došlo do promene u nazivu grada, jer - Karanovac je nekadašnji  naziv za grad Kraljevo.

„Austrougarska propaganda je nametnula kralju Milanu da promeni naziv grada u Kraljevo, nagovarajući ga da grad treba da nosi ime po kralju. Uradio je to, očigledno zaboravivši šta znači srpska reč karan, a ona upravo znači i označava srpsku titulu.“

U našim školama srpska istorija se predstavlja uglavnom od dolaska sa Karpata na Balkan u sedmom veku.

Srbi se danas nalaze pred duhovnim i fizičkim istrebljenjem. Jedan od glavnih razloga može biti nepoštovanje vere, istorije, kulture, tradicije i narodnih običaja.

„Srbi nisu grupa Varvara. Vrhovni Bog pre Hrista se zvao Ilija. Živeo je u Ilijani, a srbe su zvali Ilinima pa kasnije Ilirima. Bio je Bog sunca, gromovnik. A 2020 godina pre Hrista živeo je, Nino Belov. Smatra se da je živeo negde u okolini Rasa. Podigao je grupu mladih ratnika i krenuo na istok. Osvojio je Egipat, Indiju... Podizao je tvrđave, a između ostalog izgradio je i Vavilon. A Vavilon u prevodu glasi Vardun. A srpska reč var ima značenje tvrđava (na primer: Petrovaradinska tvrđava). A mesta oko tvrđave su zvali varošima. Nino Belov je sahranjen u Iraku. A njegov grob je otkriven za vreme vladavine Sadama Huseina. Interesantan je podatak da u Bagdadu, u muzeju, stoji ploča sa natpisom da se tu nalazi srpsko oružje, tačnije oružje Nina Belova. Sigurno da to ja nisam napisao, jednostavno nisam mogao da ja to zapišem“ – rekao je za portal Krug akademik Jovan I. Deretić

Srpsko pismo je prolazilo kroz puno recenzija i praćeno reformama. Danas je opšte poznato da je najznačajniji reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Karadžić i da je prva pismenost među srbe došla sa Ćirilom i Metodijem.

„Misija Ćirila i Metodija je podvaljena narodu. Hoće da kažu da su nas oni opismenili, a mi imamo azbuku staru tri milenijuma. Vinča je ogromna riznica. Ono što je iskopano je samo delić. A država je ta koja ne da da se nastavi sa kopanjem. Nekome je stalo da to zataška. A upravo su tu stvorene prva pismenost i prva srpska azbuka. Šon Vin je doktorirao na tom pismu. Rekao je: « Vi, Srbi, danas imate 22 slova vinčanskog pisma. Treba da se ponosite.“

Dr Jovan I. Deretić napominje:

«To nije ćirilica, već srbica i ona ima 27 grafena. I Rusi su takođe upotrebljavali srbicu, samo mali deo je koristio glagoljicu.

Akademik je u sklopu svog predavanja ispričao i jedan svoj san koji je dosta uticao da se posvetu istraživanju istorije Srba i srpskoga naroda.  Jer, u tom snu, kaže on, poručeno mu je : „Jovane, vidi šta je sa aramejskim jezikom, to je srpski jezik.

Uznemirujući san ili ipak neka vizija akademiku nisu dali mira. Potreba je čoveka da razume stvari oko sebe i snove da spoznaje.

„Danas se malo zna za aramejski jezik i danas se taj jezik krije. Onda sam došao do zaključka da je to srpski jezik. To je jezik Bogova. I zato je Hristos propovedao na srpskom jeziku.“

Svoje predavanje je završio setivši se izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića koji kaže da treba promeniti srpske navike, privredu.

“Jadnik, nije znao šta priča. Srbi su najstariji narod. Srbi su složili istoriju”, poruka je profesora Deretića

Ono što je najindikativnije za istorijsko postojanje nekog naroda je njegov jezik, njegova pismenost i njegovo pismo. Ostaje nam da ne menjamo svoju veru, (zabranjenu) istoriju, kulturu. Mi smo ratnici Nina Belova i naši koreni su duboki.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                           Nemanja Veljović

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Jasmin.M

    Gost - Jasmin.M

    Mi trebamo podpisati peticiju za osnivanje RT History,na RT America.I zapoceti sa stvaranjem i emitiranjem povjestnih dokumentaraca,o srbskoj i slavenskoj povjesti.Dokumentarni materijal bio bi dug 6 sati,a reprizirao bi se cetiri puta dnevno.Sa reklamama od 5 minuta prije,i poslije jednosatnog dokumentarca.PS:Svjet zasluzuje da zna pravu povjest.
    • Ime: Jasmin.M