Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. januar 2017.

Autor emisije „Agape“, koja je uspela da obrazuje i one koji ne vole da čitaju već samo da slušaju, promovisao u Kraljevu knjigu «Agape antologija» u društvu Aleksandre Ninković, autorke izložbe o Mihailu Pupinu

«Mnogo je novinara koji sa sagovornicima pričaju o knjigama koje nikada nisu pročitali,  a emisija “Agape” Aleksandra Gajšeka, koji uvek pročita knjigu o kojoj razgovara sa sagovornikom, pokazala je da u Srbiji još uvek nije sve izgubljeno kada neko ima nešto pametno da kaže, a ima i onih koji će to sa zadovoljstvom da čuju», rekao je svojevremeno za, sada već kultnu emisiju, koja na Studiju B traje već skoro 13 godina, akademik Matija Bećković, dodajući da bi svakom gledaocu emisije “Agape” trebalo priznati neku diplomu, jer živimo u vremenu «mega - neakreditovanih fakulteta».

U sali Doma vojske, na promociji u organizaciji kraljevačke knjižare «Prozor» bilo je mnogo onih koji su želeli da čuju čoveka koji je pred publikom otvorio dušu i priznao kako je intervju sa akademikom Vladetom Jerotićem, od kojeg je kasnije i krenula «Agape» priča želeo da uradi u vreme kada je još uvek bio samo spiker Studija B.

- Bio sam potpuno svestan da sam za takav intervju nedorastao, početnik, amater, ali sam išao na njegova predavanja i silno želeo taj razgovor. Nakon jednog susreta sa akademikom dobio sam od urednika takvu priliku, zakazao razgovor. Akademik Jerotić tražio je da mu pošaljem pitanja, pa sam redom zvao sve za koje sam smatrao da su pametni – da mi pomognu. Verujte, iz muke, iz neznanja, ja sam tada formirao svoj novinarski stil – «priznao» je Gajšek.

Njegov novinarski stil glasi: pročitaj knjiga što više možeš, pripremi se najbolje što znaš, a onda sve to pretoči u najjednostavnije «dečje» pitanje i povuci se, pusti čoveka da kaže šta je naumio. Jer, Aleksandar Gajšek ne prekida sagovornike, čak ni po cenu da sagovornik malo "zaluta".

- Upravo su to teme koje traže prostora, jer ne možete u jednoj rečenici od sagovornika da dobijete «kapsulu mudrosti». Mora čovek da se razmaše i da mu se dopusti da zaokruži misao – rekao je Gajšek, čije je iskreno obraćanje publici izmamilo velike aplauze, posebno kada je otkrio da je njegova majka rodom iz Lađevaca i da još uvek sa setom pamti svoje prijatelje iz tog sela i divne raspuste koje je kao dete provodio u kući babe i dede.

Prva «Agape antologija» objavljena je 2014. godine, za desetogodišnjicu trajanja emisije. U njoj je, posle teškog premišljanja, od u to vreme više od 300 intervjua, Gajšek izdvojio dvanaest televizijskih intervjua, među kojima su bili Patrijah Pavle, Vladeta Jerotić, Emir Kusturica, Dušan Kovačević, Matija Bećković, Zoran Kostić Cane...

I sam Gajšek kaže da je presrećan zbog trajanja «Agapea» i zato što se, kako je rekao, stalno otvaraju galaksije novih tema i novih ljudi.

Prisutni su sa oduševljenjem pozdravili i Aleksandru Ninković, koja je kraljevačka «snaha» i autorka izložbe o proslavljenom srpskom naučniku Mihailu Pupinu. Za ovu izložbu Aleksandra je prikupila više od 15.000 dokumenata i pobudila ogromno interesovanje za Pupinov rad. Promociju je otvorila tužnim podsećanjem da od ličnih stvari Mihaila Pupina, gotovo nijedna nije preostala: sve je prodato na aukciji posle smrti njegove kćerke jednoj američkoj sekti!

- U toj težnji da se izbace časti i vrline koje je Pupin ostavio za sobom, ostale su samo božićne i novogodišnje čestitke! Iz njegove autobiografije napisane na engleskom jeziku «otkinut» je i deo o Svetom Savi. Ta knjiga «Sa pašnjaka do naučenjaka» prevedena je na mnoge jezike i u svima Sveti Sava «sija» između dve korice, a tih delova samo u prevodu na srpski jezik nema! – ispričala je Ninković, dodajući da je «teška podmetačina i najgora podvala» da je postojala ikakva netrpeljivost između dva srpska naučnika Mihaila Pupina i NIkole Tesle.

Aleksandra i Aleksandar na promociji su, premijerno, najavili da pišu zajedničku knjigu posvećenu ovoj dvojici velikana koja će imati dve naslovne korice, jer će sa jedne biti priča posvećena Tesli, a sa druge Pupinu.

- Kada shvatite da gledate u divove, jasno vam je da i majka Nikole Tesle i majka Mihaila Pupina narastaju u nešto još veće od načina na koji mi merimo divove – poručili su autori, uz opasku da život pokazuje da nije dovoljno biti samo dobar čovek da bismo mogli da osetimo radosno osećanje života, ali da je dobrota za to - neophodan preduslov.

              M. M. Dabić

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments