Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Marko Slavković

Retrospektivnom izložbom u Likovnom salonu Doma kulture u Čačku, poznati srpski akademski slikar iz Kraljeva Pavle Popović, započeo je obeležavanje pet decenija svog umetničkog rada, tokom kojih je imao 30 samostalnih izložbi

Čačani su prvi imali priliku da, povodom početka ovogodišnjeg  obeležavanja pola veka umetničkog rada Pavla Popovića, prisustvuju otvaranju  njegove retrospektivne izložbu slika u Likovnom salonu Doma kulture. 

Prikaz retrospektivne izložbe slika, povodom Popovićevog zlatnog jubileja, napisao je beogradski pesnik  Dragan Jovanović Danilov. Zbog njegovog opravdanog odsustva sa otvaranja izložbe, tekst je pročitala i izložbu otvorila  Vesna Petrović, urednica Likovnog prograda  Doma kulture u Čačku:

- Tiho, prirodno zrenje prožima slikarski opus Pavla Popovića. Od početka svog umetničkog bavljenja, ovaj umetnik ostao je veran jednom slikarskom idiomu koga je vremenom samo nadograđivao, usložnjavao i bogatio. Pavle Popović pripada onim slikarima koji imaju sposobnost da na slikarskom polju vizualizuju najdublje vibracije i sagleda unutrašnje strukture i vibracije života.

U nastavku prikaza, nazvanog ,,Prostori duševne intime”,  Dragan Jovanović Danilov ističe:

- Odličan crtač i znalac medija, Popović hrani svoju sliku plemenitom, medonosnom materijom. Pri tom udeo nagonskog, iracionalnog presudan je u nastajanju njegove slike. Slikarstvo Pavla Popovića privlači nas u prvom suočavanju snažnom kolorističkom muzikom. Na slikarskom polju odbačena je slikarska naracija, kako bi viši status bio dat duševnom prizoru. Ima na ovim slikama bahanalijskog drhtaja vrelog žara leta. Predeo gori pod jarom mediteranske svetlosti. Sve likovno vibrira i drhti, a opet sve je stilski čisto i jasno određeno. U jednom razmahnutom zapletu, imaginarni svet preobraća se u stvarnost.

Na kraju, pored ostalog, Danilov je napisao:

- Ničeg hladnog i faktografskog nećemo pronaći u slikarstvu Pavla Popovića. Slikarsko polje Pavla Popovića vidim kao sabiralište pikturalnih, poetskih i muzičkih kvaliteta. Sve je na tom slikarskom polju u permanentnom preobražaju okupano buktavim, uzavrelim, bengalskim kolorizmom, prodornom zvučnošću i rudimentarnom snagom.

Obraćajući se posetiocima izložbe, Popović  je zahvalio svima  na vidnom interesovanju za njegovu izložbu i njegov poluvekovni umetnički rad u slikarstvu. Publici je obećao još likovnog  druženja u narednim godinama, što je, u znak odobravanja,  propraćeno aplauzom. Pavle Popović je od 1976. do danas imao čak  trideset samostalnih i četiri zajedničke izložbe širom tadašnje Jugoslavije!

 

Inače, Pavle Popović je rođen u Buzoviku 1938. godine. Akademiju likovne umetnosti  završio je u Beogradu. Tokom studiranja, kao član ekipe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, učestvovao je u konzervaciji i restauraciji mnogih naših srednjovekovnih manastira. Po završetku studija radio je kao professor likovne kulture u Gimnaziji u Kraljevu. Član je ULUS-a od 1976. godine. Dobitnik je Novembarske nagrade grada Kraljeva za značajne rezultate ostvarene u stvaralačkom i organizacionom radu u kulturi. Bio je prosvetni savetnik Međuopštinskog zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja u Kraljevu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 1991. godine  postao je stručni saradnik Ministarstva prosvete, odeljenja u Kraljevu. U penziju je otišao 2003. godine. Pored svog zapaženog pedagoškog rada, sve vreme je aktivan kao slikar. Živi i radi u Kraljevu.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments