Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. april 2017.

Na dvodnevnom, šestom po redu dečjem festivalu “Zlatni suncokreti” u organizaciji “Kraljevačke riznice”, prvu nagradu osvojio KUD “IMPOL SEVAL” iz Sevojna, dodeljene i brojne druge vredne nagrade mladim folklorašima

Kraljevo je proteklog vikenda, sportskim rečnikom izgovoreno, bilo domaćin folklornog podmlatka Srbije, jer je za dva dana u organizaciji KUD “Kraljevačka riznica” nastupilo više od 1.500 dece iz dvadesetak opština i gradova Srbije, Crne Gore i Makedonije. Festival “Zlatni suncokreti”, koji je ove godine održan šesti put, tradicionalno je namenjen ansamblima koji okupljaju decu od 10 do 16 godina. Svi oni su se, osim u igračkom delu u sportskoj hali OŠ “IV kraljevački bataljon” predstavili i Kraljevčanima defileima u subotu i nedelju gradskim ulicama, a onda i zajedničkim velikim kolom na Trgu srpskih ratnika.

- Smatramo da su baš ti, „mali folklorci“, budućnost srpskog folklora zato što svojim amaterizmom od malih nogu daju doprinos očuvanju nacionalnog identiteta i očuvanju srpske kulture – rekao je danas za portal Krug Igor Gudić, direktor i umetnički rukovodilac „Kraljevačke riznice“, nakon ispraćaja gostiju iz KUD „Gligor Pličev“ iz Skolja, čiji su članovi, kao i članovi KUD „Nikola Đurković“ iz Kotora, kao inostrani gosti, nastupili u revijalnom, a ne u takmičarskom  delu festivala.

Prema odkuci žirija, u kojem su bili koreograf Dajana Kostić, etnolog Ivan Terzić  i profesor muzike Vladimir Milicevic, prva novčana nagrada od 40.000 dinara pripala je članovima KUDIMPOL SEVAL” iz Sevojna.

Drugu novčanu nagradu od 35.000 dinara dobio je KUDSvetozar Marković” iz Novog Sada. Treću. četvrtu, petu i šestu nagradu (svaka za po 5.000 dinara manja u odnosu na bolje rangirani KUD9 dobili su KUDZvečan” iz Zvečana, KUDGolija” iz Novog Pazara, ansambl “Sveti Nikola” iz Tstenikai KUDValjarica” iz Valjeva.

Nagradu za najbolji orkestar dobio je KUDPrvi PartizanUžice, za najbolji originalni kostim SMUSrmaNiš, za najbolju rekonstrukciju kostima KUDRasNovi Pazar.

Specijalnu nagradu za najbolju novu koreografiju osvojio je KUDGolijaNovi Pazar. Ansambl ŽKUDDule Milosavljević” Čačak, koji je po oceni žirija izveo koreografiju koja je najviše primerena dečijem uzrastu, dobiće na poklon postavku nove koreografije na umetnički repertoar, jedne od koreografija predsednice žirija Dajane Kostić.

Nagrađen su i: ansambl koji je po oceni žirija izveli koreografiju najbližu izvoru, orkestar koji je imao najbolju energju u svom nastupu, najbolji igrač i igračica festivala. Specijalne nagrade publike za najbolji scenski nastup i najveći utisak na publiku dobili su KUDMoravac” iz Adrana i KUDJana” iz Zemuna.

Po oceni stručnog žirija, nagrada ansamblu koji je doneo na scenu novu koreografiju do sada neizvođenu na festivalima u zemlji pripla je FAKaranovac” iz Kraljeva.

Svako kulturno-umetničko društvo učesnik festivala dobilo je vaučer od 250 evra, a prvonagrađeni ansambl od 500 evra od Folklorne festival asocijacije za korišćenje na jednom od 20 evropskih festivala koje ova asocijacija organizuje..

fotografije: Foto „Osmeh“

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments