Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. april 2017.

Glavnu nagradu „Milorad Mihajlović“ na 43. Dečjem majskom likovnom salonu, za koji su stigla 532 rada, a izloženo 230, dobio je Andrija Barlovac iz OŠ „IV kraljevački bataljon“, dodeljeno još devet ravnopravnih nagrada

Dečji majski likovni salon jedina je muzejska manifestacija koja u našem gradu traje od 1974. godine. Zato njegov značaj prevazilazi višedecenijsku tradiciju izlaganja dečjih radova, a na ovogodišnjem, 43. po redu nagradnom konkursu, ni ove godine nije bilo zadatskog tematskog ograničenja.

- Misija konkursa zadata još prilikom njegovog osnivanja je da prepozna talentovanu decu i da ih motiviše i usmeri za dalji kreativni razvoj. Likovni pedagozi birali su najbolje radove svojih učenika, nastalih na časovima likovne kulture tokom školske godine, a kriterijumi za selekciju bili su estetski i formalno-tehnički kvaliteti radova – kaže kustos Narodnog muzeja u Kraljevu Nadica Lišanin, koja je kao istoričar umetnosti bila deo ovogodišnjeg žirija.

Zbog velikog broja pristiglih radova (532), svojevrsna nagrada je i odabrir rada da se nađe među 230 izloženih. Ove godine čestvovalo je 15 škola sa teritorije grada.

Glavna nagrada nosi ime osnivača, pokojnog direktora Narodnog muzeja i njegovog prvog istoričara umetnosti Milorada Mihajlovića, a nju je ove godine dobio Andrija Barlovac, učenik OŠ „IV kraljevački bataljon“ zbog, kako u obrazloženju žirijia piše, „zrelog prenošenja autentičnog likovnog doživljaja i zadovoljavanja u potpunosti formalno estetskih kriterijuma.

Devet ravnopravnih nagrada dobili su učenici: Tara Savić OŠ „Svetozar Marković“, Andrija Andrić VI1 OŠ „Dragan Đoković Uča“, Milica Mitrović VII2 OŠ „Svetozar Marković“, Branislav Jovanović VII4 OŠ „IV kraljevački bataljon“, Andrea Lazarević VIII3, OŠ „Sveti Sava“ Ribnica, Željko Majstorović VII1 OŠ „Đura Jakšić“ Konarevo, Tamara Rašović VI2 OŠ „Sveti Sava“ Ribnica, Mina Bosić VIII3 OŠ „Vuk Karadžić“ Ribnica, Nevena Filipović  VI2 OŠ „IV kraljevački bataljon“.

Nagrada za najbolju selekciju učeničkih radova dodeljena je Anđelki Milojčević, likovnom pedagogu OŠ „Đura Jakšić“ iz Konareva, a nagradu za najuspešniju školu u oblasti likovnog obrazovanja dobila je OŠ „IV kraljevački bataljon“.

 

Osim Nadice Lišanin, u žiriju je bila i Jasmina Dražović, takođe istoričar umetnoti i kustos Muzeja, kao i Matija Marković, akademski slikar, koji je žirijem predsedavao, a današnju manifestaciju i svečano proglasio otvorenom uz ocenu da je žiriju ove godine bilo jako teško da odluči, jer je na konkurs pristigao veliki broj kvalitetnih dečjih radova rađenih različitim tehnikama.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments