Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. avgust 2017.

Sinoć je u Narodnom muzeju u Kraljevu otvoren 26. Žički duhovni sabor Preobraženje 2017, manifestacija čiji je cilj negovanje, izučavanje i afirmisanje autentičnih vrednosti nacionalne kulture i baštine

Gradonačelnik je u kratkom autorskom govoru, govoreći bez napisanog teksta, podsetio na osnivanje ove manifestacije koju su pokrenuli članovi Književnog kluba Kraljevo bez ikakve novčane pomoči. Međutim već sledeće godine, Preobraženje je predato na organizaciju u to vreme Opštini, a sada Gradu Kraljevu. Gradonačelnik Terzć je podsetio prisutne Kraljevčane i na veliki pravoslavni praznik Preobražnje, 19. avgusta kada će u manastiru Žiči biti uručena Žička hrisovulja ovogodišnjem dobitniku pesniku Moši Odaloviću.

Sinoć je otvorena i izložbaa pod nazivom Šapat kroz večnost – ćilimi iz Etnološke zbirke Narodnog muzeja Kraljevo, autorke kustosa etnologa Violete Cvetanoske.  O izložbi je govorila Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda. U muzičkom delu programa nastupio je Gradski hor Crvčanin pod vođstvom dirigenta Radoša Gvozdnovića.

Glavni program ovogodišnje manifestacije u Narodnom muzeju Kraljevo predstavlja svečano otvaranje izložbe pod nazivom Šapat kroz večnost – ćilimi iz Etnološke zbirke, autorke kustosa etnologa Violete Cvetanoske. Ovaj izložbeni projekat, praćen obimnom publikacijom ima izuzetan značaj pre svega jer ispunjava osnovni cilj manifestacije ustanovljene  još 1992. godine kada je inicirano osnivanje Žičkog duhovnog sabora – a to je negovanje, izučavanje i afirmisanje autentičnih vrednosti nacionalne kulture I baštine.  Izložba koja je ovom prilikom  otvorena na pravi način ispunjava navedene ciljeve, budući da  ćilimarstvo predstavlja najznačajniji segment tekstilnog stvaralaštva u Srbiji.

Kolekcija ćilima Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja u Kraljevu počela je da se formira sa osnivanjem Muzeja 1950. godine i danas broji 142 predmeta. Zbirku čine ćilimi koji su u Muzej dospeli putem poklona i otkupa i može se reći da je to etnografski materijal koji ima veliku kulturnu i umetničku vrednost. Na izložbi je predstavljen 31 ćilim iz zaostavština srpskih porodica. Ćilimi koji se nalaze u muzejskoj zbirci se razlikuju, kako po likovnim i tehničkim karakteristikama tako i po funkciji, i sakupljani su tokom 67 godina postojanja Muzeja.

Po rečima autorke izložbe: „U ćilimu se generiše identitet, kako individualni tako i nacionalni, ali i lične intimne priče. Zato je ćilim magija a tkanje svojevrsna terapija. On je odgovor na ljudsku prolaznost, ali i svedok svakodnevnog života našeg naroda. Tkanje ćilima je stvaranje novog života, novog doma, poroda i bogatstva”.

Sabor će biti nastavljen danas u Narodnoj biblioteci u 12.45 kada će o pesniku Moši Odaloviću, ovogodišnjem dobitniku Hrisovulje, biti otvorena izložba  “Moša Pčelino dete“, čiji su autori Ana Gvozdenović i Ivan Spasojević. Potom će, od 20.00, takođe u Narodnoj biblioteci  uz učešće dobitnika Odalovića o njegovoj poeziji govoriiti Vladimir Dimitrijević i Branko Stevanović

Dragan Bajović

 

foto: Srđan Vulović

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Nesovic

    Gost - Nesovic

    Vidim u prospektu da ove godine nece biti nikog od uvazenih profesora i akademika nego uglavnom publicisti i pisci nize kategorije, da li je to posledica izbora laueata ili nesto drugo?
    • Ime: Nesovic

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 21 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:57 am   |   Sunset: 8:23 pm
53%     4.9 m/s     33.017 bar
Forecast
PON Low: 6 °C High: 22 °C
UTO Low: 13 °C High: 20 °C
SRE Low: 13 °C High: 16 °C
ČET Low: 14 °C High: 20 °C
PET Low: 14 °C High: 22 °C
SUB Low: 16 °C High: 23 °C
NED Low: 16 °C High: 22 °C
PON Low: 14 °C High: 25 °C
UTO Low: 14 °C High: 25 °C
SRE Low: 16 °C High: 26 °C