Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. avgust 2017.

U kraljevačkoj Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“, drugo veče Žičkog sabora „Preobraženje 2017“, bilo je posvećeno ovogodišnjem dobitniku Žičke hrisovulje, pesniku Mošu Odaloviću.

Izložbu „Mošo, pčelino čedo“, autora mr Ane Gvozdenović i Ivana Spasojevića otvorili su Miloje Radović, v. d. direktora Biblioteke, Branko Stevanović, pisac za decu i učenici etno-odseka Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva. Realizaciju izložbe finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Pred brojnom publikom potom je održan pesnički program u kome su, uz laureata, učestvovali dr Vladimir Dimitrijević i Branko Stevanović. Dr Vladimir Dimitrijević je govorio o svom doživljaju zbirke pesama „Žiča, pčelino čedo“, dok se Branko Stevanović osvrnuo na ukupno stvaralaštvo Moša Odalovića. Publika je mogla čuti da Mošo Odalović živi kao slobodni umetnik u Smederevu, gde se skućio i odomaćio u svojih „sedam i po ari konačne otadžbine“.

- Bavim se  ilustrovanjem i opremom knjige, umetničkom stolarijom, umetničkom fotografijom i skulpturom; imao sam više samostalnih izložbi „Mošove zanimacije“. Osirotelim piscima ilustrovah knjige. Ako se obraduju, eto i meni radosti. Najlepše dostignuće: o Nikoljdanu umesim slavski kolač, ukrasim ga, ispečem - reči su pesnika, koji će listi nagrada za svoju poeziju pridružiti  Žičku hrisovulju.

Katarina Jablanović

 

Fotografije     Ivan Spasojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 21 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:57 am   |   Sunset: 8:23 pm
53%     4.9 m/s     33.017 bar
Forecast
PON Low: 6 °C High: 22 °C
UTO Low: 13 °C High: 20 °C
SRE Low: 13 °C High: 16 °C
ČET Low: 14 °C High: 20 °C
PET Low: 14 °C High: 22 °C
SUB Low: 16 °C High: 23 °C
NED Low: 16 °C High: 22 °C
PON Low: 14 °C High: 25 °C
UTO Low: 14 °C High: 25 °C
SRE Low: 16 °C High: 26 °C