Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. avgust 2017.

U manastiru Žiči je, na Dan Preobraženja Gospodnjeg, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić uručio Žičku hrisovulju Moši Odaloviču, za kojeg kažu da je kao pesnik  „sagradio još jednu Žiču – od stihova“

Žička hrisovulja je najviše priznanje manifestacije koju već 26 godina organizuju Književni klub Kraljevo, Narodna biblioteka Kraljevo, Narodni muzej Kraljevo i grad Kraljevo. Pesnik se na nagradi zahvalio besedom pod naslovom “Obraćanje precima zemljodelatnog reda”:

U ovom svečanom trenutku, a u zlim vremenima, ne znam s koje strane da nagrnem priču!? Kad zboriš nešto pred množinu, svaku reč da čvrstu staviš na svoje mesto; to se ne sipa s lopatu“, započeo je svoju besedu pesnik Odalović.

Iz njegove duže besede izdvojićemo za ovu priliku nekoliko segmenata.

U nekoliko proteklih vekova,... Evo, u istom trenu, sipam vekove lopatom, htedoh, a napričah kako u Srbiji nije bilo drugijeh vremena osim pustošnih, pogibeljnik, žalostivih... Ponekad su nadolazili dani boljitka, da ubrzo budu zatrpani....“.

„... I ja pridignem glas, branim se. Pričam da se pesnikova radna površina, kao u krtice, nalazi tamo negde ISPOD. Silazimo do dna rudnika jezičke rude, tražeć’ svetlucavu reč – starinske pozlate, e da bismo velikim trudom i veštinom izneli slaozborje.

Nezgodno mi je, preci jesu moji, al’ klonem li – eto njima trijumfa i potvrde da se bavim uzaludnim poslom..."

********

Kad cvetaju selo i poljoprivreda, cvetaju svi ljudski poslovi“ - kako govorahu Stari Grci i Stari Sloveni. Tako u moćnom selu cvetaju i ljudski razgovor i poezija! Al naše selo je toliko zgaslo da nema u njemu onih dragocenih razgovordžija od kakvih je Vuk nasložio rečnik...Ne može jezik da se nauči u Knez Mihailovoj, na Marakani, u Guči, na Egzitu...Na susretanjima s decom uvek govorim da sve što kažemo, napišemo, pomislimo, dodirnemo, čujemo, vidimo, stane u 30 Vukovih kućica. Hajde da pronađemo građevinu u kojoj može stati toliko! U svakoj kućici slovo, a svako slovo od perja i paperja. Slovo okrilati reč, reči rečenicu – eto nama fina razgovora”, kazao je Mošo Odalović.

Inače, Odaloviću je pripala ona nagrada zahvaljući odluci Žitija za nagradu „Žička hrisovulja“. Na Spasovdan, veliki srpski verski praznik, obznanjeno je da je to priznanje zaslužio Moša Odalovič, pesnik sa Kosova i Metohije, koji dugo živi u Smederevu.

Žiri, u kojem su Dejan Aleksić, pesnik i glavni urednik književnog časopisa „Povelja“, koji izlazi pri Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, Ana Gvozdenović, urednica u istoj redakciji, Miloš Milišič, pesnik i takođe urednik u Povelji, Živorad Nedeljković, pesnik i urednik u Povelji i Dragan Hamović, savetnik u Ministarstvu za kulturu i infotrmisanje Vlade Srbije, u svom izveštaju za medije navode da je Moša Odalović, ovo priznanje dobio zbog „čiste duhovne radosti u pesmama za decu i bezazlene“.

 

Stihove Odalovića  u trpezariji žičkog manastira, govorio je glumac Nebojša Dugalić.

Dragan Bajović

 

Foto: Zoran Ljubojević

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - MK

  Gost - MK

  Ovaj diskutant koji je čas sa potpisom "s brda s dola", a onda sa potpisom "ćovek reče pa preteče" je sasvim dovoljno obavešten o čemu je ovde reč. Pitaću MK-a za dozvolu da čitateljstvu ovog uvaženog internet glasila, a i samom "čoveku sa više lica" objasnim da ta mannifestacija, ustvari, nikada nije ni imala bilo kakav cilj. Onda su se u Beogradu skupili pisci koji nemaju šta drugo da misle, osim "dobrog" prema Srbiji i "ordenovali" sve same "srboljupce". Nekako im je, istina, promakao Novica Tadić, jedan od ponajboljih ovdašnjih pesnika koji je (srećom) umro pa više ne mora da se stidi Hrisovulje koja veliča samo one koji mrze sve druge. I tada se taj žiri, ustvari, uvukao aktuelnom predsedniku Sbije Borisu Tadiću koji je rođak Novićin. I, zar u Kraljevu, osim Ž. Nedeljkovića, koji i nije iz Kraljeva, ne beše nijednog pesnika koji bi se mogao ogrnuti plaštom tzv. žičke duhovnosti.
  • Ime: MK
 • Gost - Čovek reče, pa preteče

  Gost - Čovek reče, pa preteče

  Ja MK ništa nisam razumeo. Očiju mi. Nešto je čovek hteo, ali šta? Bravo za hrabrost da sroči ovu nesvakidašnju stilsku i gramatičku  papazjaniju!
  • Ime: Čovek reče, pa preteče
 • Gost - MK

  Gost - MK

   brda dola, ne znajući da se iza svakog nastavka reči nastavlja sa razmakom, napisao jedan mračni solilokvij  o Dubini" manistacije kakav  je ova o kojoj govorimo..Ovo što je napisano "s brda dola" je, priznaje, zalužilo da bude još "zbrdadolnije", jer dobitnici Hrisovulje, na čelu sa Žirijem nisu ni mogli da dobiju bolji izveštaj
  • Ime: MK
 • Gost - S brda, s dola

  Gost - S brda, s dola

  Velika je šteta što je jedan, ne preterujem, po svemu izuzetan događaj unakažen izuzetno lošim izveštajem!
  • Ime: S brda, s dola

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 21 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:57 am   |   Sunset: 8:23 pm
53%     4.9 m/s     33.017 bar
Forecast
PON Low: 6 °C High: 22 °C
UTO Low: 13 °C High: 20 °C
SRE Low: 13 °C High: 16 °C
ČET Low: 14 °C High: 20 °C
PET Low: 14 °C High: 22 °C
SUB Low: 16 °C High: 23 °C
NED Low: 16 °C High: 22 °C
PON Low: 14 °C High: 25 °C
UTO Low: 14 °C High: 25 °C
SRE Low: 16 °C High: 26 °C