Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

9. septembar 2017.

Aleksandra Popović, doktorantkinja slikarstva iz Kraljeva i profesorka u ovdašnjoj Gimnaziji, skoro tri meseca izlaže svoje slike u crnogorskim gradovima, a kritika njenu umetnost ocenjuje  visokim dometom

Retkost je da jedan srpski likovni umetnik toliko dugo samostalno izlaže svoje slike van Srbije, kao što je slučaj sa Kraljevčankom Aleksandrom Popović. Ova akademska slikarka, profesorka u kraljevačkoj Gimnaziji, najpre je, tokom juna,  kao što smo već na ,,Krugu”  pisali, imala  izložbu u Risnu, zatim  u Tivtu, a od pre nekoliko dana njeni radovi su na uvid i  ljubiteljima  likovne umetnosti  u Perastu.

U Muzeju grada Perasta, pod nazivom ,,Prostori ličnog razumevanja”, izložbu Aleksandre Popović publika je odlično prihvatila, dok su tamošnja sredstva informisanja njenu izložbu ocenila visokim dometom. U jednom se svi slažu, da ovim opusom Aleksandra  sebe iskazuje u novom životnom dobu, dobu sopstvenog sazrevanja i kao umetnice i kao ličnosti.

Sam naziv ,,Prostori ličnog razumevanja” govori o njenim osećanjima i doživljajima, koji su u njoj i oko nje: „U momentu kada ih upozna i spozna, dolazi do erupcije osećanja koja su do tog momenta bila skrivena duboko u njenom biću i tako probuđena u datom trenutku nastaju kao samostalni oblik oslobođene svih svih stega u kojima je do tada bivstvovao, a kroz pokrete i boje na njenim platnima“.

Zatim se u medijima naglašava da Aleksandra pokazuje svoju poetičnu i senzibilnu ličnost, da njen slikarski jezik priziva bogat registar koji od otrovne zelene boje prelazi u toplu koloričnu paletu, u kojoj dominiraju crvena, bakarna, zlatna, topla oker i boja pečene cigle.

Sve u svemu, publika i kritika ne štede reči hvale za slike Aleksandre  Popović, dok će Popovićeva u Kraljevo, zasigurno, poneti divne uspomene iz crnogorskih gradova u kojima je imala izložbe svojih slika.

          Marko Slavković

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 21 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:57 am   |   Sunset: 8:23 pm
53%     4.9 m/s     33.017 bar
Forecast
PON Low: 6 °C High: 22 °C
UTO Low: 13 °C High: 20 °C
SRE Low: 13 °C High: 16 °C
ČET Low: 14 °C High: 20 °C
PET Low: 14 °C High: 22 °C
SUB Low: 16 °C High: 23 °C
NED Low: 16 °C High: 22 °C
PON Low: 14 °C High: 25 °C
UTO Low: 14 °C High: 25 °C
SRE Low: 16 °C High: 26 °C