Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. novembar 2017.

Iako je knjiga do sada imala četiri izdanja, kultno delo Petra Janjatovića „Ex YU rock enciklopedija“ u Kraljevu je predstavljeno prvi put, a ideju o njenom nastanku autor je u razgovoru sa Vojkanom Trifunovićem ispričao  kroz anegdote

U Svečanoj sali Gradske uprave predstavljena je knjiga „EX YU rock enciklopedija 1960 – 2015“ muzičkog novinara i rok kritičara Petra Janjatovića.

Promociju knjige je organizovao Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo u saradnji sa udruženjem „Pozitivna omladina“. Sa piscem je razgovarao Vojkan Trifunović.

Do sada nikada nije održana promocija u Kraljevu, a Janjatović je o nastajanju enciklopedije pričao kroz anegdote, spomenuvši poznate muzičare poput Gorana Bregovića, Džonija Štulića, Vlade Divljana.

Petar Janjatović i Dragan Kremer, muzički novinar i velika zvezda Dжuboksa, dobili su ponudu '81. godine da napišu enciklopediju jugoslovenskog rokenrola, ali su tada imali drugu ideju i tako je nastala knjiga „Drugom stranom – Almanah novog talasa u SFRJ“. Priča o eniklopediji je ostala da tinja, kako kaže Janjatović, pa je tako početkom devedesetih godina počeo da piše prvo izdanje, koje je objavljeno u martu 1998. godine.

Knjiga je naišla kako na pozitivne, tako i na negativne kritike, jer se autoru zameralo na navodnoj favorizaciji određenih bendova.

Prvi tiraž je bio dve hiljade i prodat je za tri meseca, nakon čega su odštampane još dve hiljade, koje su prodate do početka bombardovanja. Velika potražnja za knjigom inspirisala je autora da napiše i naredna izdanja.

Sugerisano mu je da bi, pored bendova, bilo lepo da se u knjizi nađu poznate radio emisije, ali se nije usudio, jer je svaki deo Jugoslavije imao kultne emisije, pa bi bilo jako teško to uraditi, a nije želeo da se zadrži samo na najznačajnijim gradovima (Beograd, Ljubljana, Sarajevo, Skoplje, Zagreb). U knjizi se spominju najpoznatiji festivali, novine, sajtovi.

 

Janjatović je istakao kako smo imali sreću da nam je scena bila žanrovski raznovrsna i bogata talentima (Josipa Lisac, Smak, Idoli, Haustor, S vremena na vreme...). U poslednjem izdanju enciklopedije nalazi se oko sedamdeset novih bendova među kojima su Ničim izazvan, Who see, grupa Zoster iz Mostara i mnogi drugi.

Izvor: Kulturni centar "Ribnica" Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Djole

    Gost - Djole

    Nista bez glavnog kvaziznalca Vojkana!!! Ali dobro, bar izgledom moze da prevari...a to je za KV sasvim dovoljno...
    • Ime: Djole

Vreme

Kraljevo Serbia Partly Cloudy (day), 2 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:1 am   |   Sunset: 4:0 pm
89%     3.6 m/s     33.017 bar
Forecast
UTO Low: 0 °C High: 5 °C
SRE Low: -2 °C High: 5 °C
ČET Low: -5 °C High: 3 °C
PET Low: -3 °C High: 1 °C
SUB Low: -1 °C High: 5 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -5 °C High: 2 °C
UTO Low: -2 °C High: 2 °C
SRE Low: -3 °C High: 4 °C
ČET Low: -2 °C High: 7 °C