Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. novembar 2017.

Kraljevački jerej Miroslav Andrić boravio je o Krstovdanu proteklog septembra na ovom svetom mestu, pa je program u Biblioteci „Stefan Prvovencani“ bio prilika da sa sugrađanima podeli svoje doživljaje

U okviru serijala Vodič kroz manastire i sveta mesta, koji biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu već petnaestak godina organizuje u saradnji sa Eparhijom žičkom i Crkvom svete Trojice u Kraljevu, predstavljene su svetinje Jerusalima. Kraljevački jerej Miroslav Andrić boravio je o Krstovdanu proteklog septembra na ovom svetom mestu, pa je program bio prilika da sa sugrađanima podeli svoje doživljaje iz grada koji svake godine privlači milione hodočasnika.

Jerusalim,  glavni  grad Izraela, jedini je grad na svetu koji nosi 70 imena ljubavi i čežnje i grad koji se na drevnim mapama pojavljuje kao centar sveta.

U srcu Jerusalima je Stari grad, okružen zidinama i podeljen na četiri kvarta: Jevrejski, Jermenski, Hrišćanski i Muslimanski. Unutar zidina nalaze se značajna sveta mesta tri velike religije: Zid plača, koji je svetinja za Jevreje, Crkva Svetog groba i Kupola na steni. Ovaj grad je, takođe, veoma značajan za hrišćane, jer je u njemu Isus Hrist živeo i umro. Samo u Hrišćanskom kvartu nalazi se približno 40 verskih objekata (crkava, manastira i konačišta za hodočasnike). Jedno od najistaknutijih i najznačajnijih mesta u ovom delu grada je Via Dolorosa (Stradalni put ili Ulica tuge), poslednja ulica kojom je Isus hodao, a koja je, po hrišćanskoj tradiciji, vodila do sudnice na brdu Golgota, gde je razapet i sahranjen.

Jerusalim ima  više od 2.000 arheoloških lokaliteta, skoro hiljadu 996 sinagoga, 139 crkava, 72 džamije, 90 hotela, 60 muzeja i oko 750.000 stanovnika.

 

Izlaganje o Jerusalimu u kraljevačkoj biblioteci pratila je bogata video prezentacija, a prisutni su mogli da uzivaju i u odabranim duhovnim melodijama.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments