Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

30. novembar 2017.

Junaci zbirke priča „Srem i Sumatra“, iako ljudske ruševine u našoj tranziciji, uspevaju da identifikuju one koji bi da im ukradu nadu, a nada i ljubav su osnovni pokretači ljudske egzistencije“, poručio na promociji knjige autor Ivan Novčić

U Kulturnom centru u Ribnici predstavljena je zbirka priča „Srem i Sumatra“, četvrta knjiga kraljevačkog pisca Ivana Novčića.

Osim autora, o knjizi su govorili i recenzent Ivan Rajović, koji kaže da je ova proza po mnogo čemu neobična, nesvakidašnja i provokativna, i pesnik Aleksandar Marić.

Izvorište tragedije ovih junaka je Srem kao metafora Pakla, dok je njihovo krajnje odredište Sumatra. Oni su nemi posmatrači bezgraničnog licemerja sveta koji ih okružuje, anemični i apatični. Zbirka priča nastala je za dve godine kao plod višegodišnjeg preispitivanja uloge običnog čoveka u svetu poniženih i uvređenih. Junaci su iz različitih porodica, različitih godina, materijalnog statusa i pogleda na svet, a ono što ih spaja je grčevita borba da se odvoje od margine.

 

Srem kao nezaobilazna povreda duha i Sumatra kao mesto gde nam je duša. U želji da nešto promene, da sremsku brutalnu zimu zamene večitim letom na Sumatri, prolazi njihov život, ali često, ne njihovom krivicom, taj san postaje košmar. Košmar koji se preliva u beznadežnost.“ (autor)

izvor: Kulturni centar "Ribnica" Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C