Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. decembar 2017.

Članovi „Kraljevačke riznice“ proteklog vikenda u Domu vojske priredili dva koncerta kojim zaokružuju brojne aktivnosti tokom ove godine, u nadi da će 2018. godina, koja počinje turnejom prvog ansambla po Australiji, biti – još bolja

Puna sala Doma Vojske Srbije u Kraljevu obe večeri, a u publici - oni koji razumeju zašto ljubav prema folkloru ne treba objašnjavati: roditelji, prijatelji, rođaci igrača i muzičara, predstavnici grada Kraljeva, ali i kolege iz mnogih gradova i opština Srbije. Dok su igrači izgarali na sceni, publika je podršku slala aplauzima, ne štedeći dlanove, sa posebnim simpatijama i za one koji su sinoć imali svoj pri nastup u životu. Jer, kažu da svi folklorci najviše treme imaju na svom terenu, zato što su sve publike sveta važne, a „Kraljevačkoj riznici“ nijedna kao ona koju imaju u svom gradu.

Smenjivale su se na sceni grupe (12 ukupno) i 23 koreografije, a svako od učesnika tdudio se da KUD zajedno prikažu u najlepšem izdanju. Publika je uživala u igrama iz Kumanovskog polja, Raške, Niša, Pčinje, Bosilegradskog krajišta, Vranja, Leskovca u koreografijama Gružanska svadba, Od Rudnika do Takova, Dimitrovgrad, ali i divnom izvođenju soliste Lazara Vasiljevića u spletu narodnih melodija sjajnog orkestra KUD-a, kojim rukovodi profesor Vladimir Milićević.

U folkloru su, oduvek, stariji mlađima prenosili svoje znanje i samo zahvaljući tom nizu – magija folklora opstaje. U „Kraljevačkoj riznici“ svoje znanje mlađima trenutno prenose:

- Valentina Vukomanović, rukovodilac dečjeg folklornog zabavišta A i B

- Nikola Đošič, rukovodilac novoupisane škole folklora i trećeg dečjeg ansambla

- Daliborka Rakić, rukovodilac pripremnog, prvog dečjeg, drugog i četvrtog dečjehg anasambla

- Jasmina Ružić, rukovodilac druge antistres relaks grupe

Igor Gudić, direktor društva, koji je i umetnički rukovodilac najboljeg izvođačkog ansambla „Kraljevačke riznice“ i antistres relaks grupe, posle koncerta je zadovoljno konstatovao da „tako izgleda ljubav kroz kolo prikazana“:

- Pokazali smo kako se ostavlja srce na sceni i pravu lepotu narodnih igara koje su sastavni deo naših narodnoh običaja – istakao je Gudić.

Uz podsećanje da ni ljubav, ni sreća, nikada nisu umanjene, kada su podeljene sa drugima, članovi „Kraljevačke riznice“ sa scene su se na najlepši način zahvalili publici sa kojom dele svoju ljubav prema folkloru, tradiciji i druženjima. Dva puta je publika puta vraćala na bis, a onda je izašla zahvalna zbog činjenice da folklor svima omogućuje da odlutaju daleko, nekada i čitavom zemljom „prošetaju“, a da se sa mesta ne pomaknu. A članovi "Riznice" spremaju se da, zaista, i otputuju i to - 20.000 kilometara daleko u zemlju na kraju sveta. Daleka Australija čeka ih 30. januara, kada počinje gotovo jednomesečna turneja prvog ansambla. Biće to treće gostovanje "Riznice" u ovoj dalekoj zemlji, jedinoj na svetu koja za sebe ima čita jedan kontinent. 

fotografije: "FOTO OSMEH"

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Mostly Cloud (day), -4 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:6 am   |   Sunset: 4:2 pm
93%     1.3 m/s     33.153 bar
Forecast
PON Low: -13 °C High: -2 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -9 °C High: -1 °C
PET Low: -5 °C High: 2 °C
SUB Low: -2 °C High: 2 °C
NED Low: 0 °C High: 4 °C
PON Low: -1 °C High: 4 °C
UTO Low: 0 °C High: 5 °C
SRE Low: 0 °C High: 2 °C