Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

9. decembar 2017.

Srednjoj Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, Veljko Milojković, učenik IV razreda, nedavno je doneo najveći uspeh otkad škola postoji, pobedivši u Francuskoj na "Svetskom trofeju", najvažnijem i najprestižnijem takmičenju u svetu harmonikaša

Još su stari Grci govorili: „Jedina stvar čudesnija od muzike su ljudi koji su spremni da joj posvete čitav svoj život“, a Veljko Milojković jedan je od takvih ljudi. Ipak, ono što mu se dešava na putu do sna nisu čudesa, već posvećen rad, pa rezultati ne izostaju.

I ranije je, tokom prošle školske prošle godine naročito, Veljko ostvarivao odlične rezultate na mnogim takmičenjima. Sa svetskog takmičenja u Kini vratio se kao pobednik, u Portugalu je bio drugi, bio sjajan i na takmičenju u Rusiji, ali njegova najnovija pobeda predstavlja najveći rezultat u istoriji škole „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu. U Francuskoj, u gradu Averion (Averyon) pobedio je na takmičenju Svetski trofej harmonike, koje važi za najvažnije i najprestižnije u svetu harmonikaša. U pitanju je takmičenje sa tradicijom koje organizuje Svetska konfederacija akordeonista (CMA/Confédération Mondiale de L’accordéon) iz Pariza (Francuska) od 50-tih godina prošlog veka. Nadmetalo se oko 200 učesnika iz 45 zemalja iz celog sveta sa svih kontinenata. Kategorije u kojima se kandidati takmičili su: klasična muzika, varijete muzika, nacionalni trofej, džez i digitalna muzika, takmičenje za najbolju kompoziciju, svetska muzika, kamerna muzika. Veljko je zablistao, osvojivši prvo mesto u kategoriji juniora do 18 godina, a svakog kandidata, kaže Veljko, ocenjivalo je 13 članova žirija iz celog sveta. Takmičenje se održava svake godine u drugoj zemlji, a najpre su organizovana u zemljama Zapadne Evrope (u Italiji i državama francuskog govornog područja), ali od 2004. godine kada je došlo do organizacionih promena konfederacije, Svetski trofeji pomeraju granice svog delovanja. 2007. godine Trofej je održan u Samari (Rusiji), a sledeće će biti u Albufeiri (Portugalija).

U školi su, s razlogom, veoma ponosni na uspeh svog učenika. Veljko je u klasi profesorke Milene Stojanović, ali već dugo radi sa profesorom Miljanom Bjeletićem iz Kragujevca i kod njega planira i studije na niškom Fakultetu umetnosti.

Direktorka MŠ "Stevan Mokranjac" Biljana Vranić Mirjanić ističe da je, naravno, izuzetno ponosna na čitavu generaciju koja ove godine završava srednju muzičku školu u Kraljevu.

Na svim odsecima i na svim instrumentima instrumentalnog odseka imamo sjane učenike pred kojima je svetla muzička budućnost, a verujem da će neki od njih, uključujući i Veljka, svoju karijeru nastaviti i u inostranstvu - kaže direktorka.

 

DECENIJA LJUBAVI SA HARMONIKOM

Veljko, pored klasične, svira i narodnu muziku, ali mu, pored školskih obaveza, višesatne dnevne pripreme za takmičenja, ne ostavljaju prostora za neke druge nastupe. Ovaj mladić, koji je tek postao punoletan, rođen je u selu Šetka u opštini Ražanj, na tromeđi Aleksinca, Paraćina i Kruševca. Osnovnu muzičku školu završio je u Aleksincu, prve dve godine srednje muzičke škole u Čačku, a od prošle godine je đak kraljevačke muzičke srednje škole „Stevan Mokranjac“ za koju se, kako navodi, odlučio zbog njenih kvaliteta.

Na pitaje kako finansira odlaske na brojna takmičenja, Veljko kaže da sve na svojim leđima nose njegovi roditelji, jer škola za to nema sredstava, a nema ni podrške lokalne samouprave ili države. Država svoju podršku u vidu jednokratne finansijske pomoći uslovljava postizanjem uspeha koji podrazumeva osvajanje Dositejeve nagrade, ali ona je namenjena svim uspešnim srednjoškolcima, ne samo talentovanim muzičarima i nije predviđena kao finansijska pomoć za finansiranje odlaska na takmičenja.

Oko detalja takmičenja u Francuskoj, Veljko kaže da su se nadmetali u dve etape:

- To su bila dva bloka od po 20 minuta, u kojima izvodimo različite vrste muzike i kompozicije. Na takvim takmičenjima mi ne predstavljamo samo sebe, već i školu, i grad, i državu. Lep je taj osećaj ponosa dok iza mene piše Kraljevo, Srbija i stoji zastava naše zemlje, a još veći kada je na kraju uz moje ime pisalo da sam pobednik – zadovoljan je Veljko, kojeg čak nije iznervralo ni to što su organizatori „zabrljali“ u ispisivanju njegovog imena i prezimena napisavši „Velijko Mikojoković“.

Jer, Veljko dobro zna da će jednom svi dobro zapamtiti njegovo ime. Nema nameru da prestane ni da se usavršava, ni da pobeđuje. Decenija druženja i ljubavi sa harmonikom  i sve osvojene nagrade – dovoljan su znak da je Veljko na pravom putu i da će priče o njegovim novim uspesima tek puniti novinske stupce.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 15 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
70%     3.1 m/s     33.051 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C