Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. decembar 2017.

U Galeriji „Vladislav Maržik“ večeras je otvorena izložba Foto-kino kluba Kraljevo, priređena povodom desetogodišnjice kluba koji članove ne deli na amatere i profesionalce ili školovane i samouke, važna je samo ljubav prema fotografiji

Desetak zaljubljenika u fotografiju osnovali su 18. septembra 2007. godine u kraljevačkom Narodnom muzeju Foto-kino klub Kraljevo. Pre toga u našem gradu bio je aktivan foto klub „Žika Čukulić“, čiju je bogatu tradiciju Foto-kino klub nastavio.  Tokom decenije postojanja, klub je organizovao niz izložbi, a gotovo svake godine i Godišnju izložbu fotografija. Okupljanja su najpre organizovana u zgradi Narodnog muzeja, potom u Galeriji „Maržik“, potom u Ribnici, u Domu tehnike, u klubu „Evergrin“, a sada je adresa kluba Heroja Marićića 80, podsetio je večeras na otvaranju izložbe u galeriji „Maržik“ povodom desetogodišnjice postojanja kluba Vladan Marinković, njegov predsednik.

- Želja nam je bila da što više ljubitelja fotografije bude uključeno u večerašnju izložbu, pa smo pozvali sve bivše i sadašnje članove kluba, ali i one koji imaju želju da postanu naši članovi – rekao je Marinković.

Zanimljivo je da članovi kluba dolaze iz različitih profesija i pripadaju različitim generacijama:

- Na ovoj izložbi nismo se merili po tome da li je neko profesionalac ili amater, samouk ili obrazovan o fotografiji, jedini kriterijum je bila sklonost ka fotografiji – obrazložio je Marinković, navodeći da među 30-ak autora koji učestvuju na izložbi ima i onih koji su sada daleko od Kraljeva.

Pomenuo je Vladimira Petrovića koji svoje fotografije šalje sa Novog zelanda gde trenutno živi, Marko Radovanović na izložbi ima fotografiju iz snežnog Toronta, gde je njegov novi dom. Dugogodišnji predsednik Foto-kino kluba Predrag Pero Ilić na izložbi učestvuje fotografijom sa Ade Bojane, a prvi put i divnim fotografijama i Kraljevčanka Jelena Vujović Gardašević, koja sada živi u Herceg Novom.

Marinković je govorio i o saradnji sa Foto klubom „Apolo“ iz Kragujevca, predočio je i ideju da naredna 2018. godina bude u znaku fotografije i aktivnosti Foto kino kluba, a najavio i mogućnost organizovanja aktivnosti predoređenih nazivom „kino“ u imenu.

- U gradu imamo voma kvalitetan međunardni festival dokumentarnog filma koji organizuje Vladimir Radovanović, važno je da su film i fotografija tematski bliski, pa ćemo nadam se i našem klubu imati taj deo druženja organizovan povodom pokretnih slika – izrazio je svoja očekivanja Marinković, navodeći da klub već ima nekoliko diplomiranih fotografa.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments