Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. decembar 2017.

Sve grupe kraljevačkog „Abraševića“, izuzev novoupisane, predstavile su se na novogodišnjem koncertu pred domaćom publikom od koje uvek stiže najlepša podrška, a u ovom društvu za narednu godinu najavljuju i – velike turneje

Folkolorne grupe kraljevačkog „Abraševića“, dečji i stariji mešoviti hor, muška i ženska pevačka grupa, narodni orkestar, vokalni i instrumentalni solisti, svi su sinoć tražili i dobili naklonost publike, koja ih je sve nagradila dugim aplauzima u Domu vojske u Kraljevu. Zaokružujući uspešnu godinu na čijem smo kraju, članovi „Abraševića“, najstarijeg kulturno-umetničkog društva u gradu, sa tradicijom dužom od devet decenija, na novogodišnjem koncertu prikazali su zašto vole folkor, narodnu pesmu i igru i koliko u očuvanju tradicije srpskog naroda i sami uživaju.

Publika je prvi put imala priliku da, u izvođenju  Nede Nikolić, čuje kako zvuči frula u tehno, elektronskom izdanju.

- Ova vrsta muzike još nema mesto kakvo zaslužuje, ali članica našeg orkestra Neda Nikolić polako postaje svetski poznata umetnica na ovom instrumentu i ponosni smo na nju – ističe Uroš Baltić, v. d. upravnik KUD „Abrašević“ u Kraljevu.

Sve simpatije publike pobrala je dečja koreografija, za čije je izvođenje orkestar „Abraševića“ pratio „šefa“ – dečaka koji je sedmi razred osnovne škole. On je polaznik najnovije grupe „Abraševića“ – muzičke radionice i već je, za kratko vreme, savladao veliki deo programa orkestra.

Gosti na tradicionalnom novogodišnjem koncertu „Abraševiću“ su bili članovi istoimenog kulturno-umetničkog društva iz Čačka, a za tu priliku stigli su im i prijatelji iz Republike Srpske – KUD „14. februar“ iz Banjaluke.

- Vrlo smo zadovoljni oni što smo uradili u godini koja je na izmeku, jer smo imali dosta turneja, osnovali Omladinski dramski studio, Muzičku radionicu, ustalili smo naš stariji mešoviti hor, koji je postao nezaobilazan učesnik na našim koncertima, pa se nadamo da će nam i predstojeća godina biti ovako uspešna – kaže Baltić.

Prema njegovim najavama, u planovima za narednu godinu najveći je odlazak u septembru 2018. na turneju po Australiji (dve nedelje u Melburnu, jedna u Sidneju).

 

- Oni koji će nam biti domaćini u Australiji najpre će krajem juna biti naši gosti, već planiramo novo „Leto kod Abraševića“, već smo ugovorili neke inostrane turneje: jedna grupa ide u Zelenu Goru (Poljska), druga u Sofiju (Bugarska), treća u Sarajevo, ali biće ih još – najavljuje Baltić.

On istice da će manifestaciju „Leto kod Abraševića“ pokušati da uvrste u spisak CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) festivala, čija će srpska sekcija zasedati tokom januara. Ako odluka bude potvrdna, „Leto kod „Abraševića“ biće uvršćeno u UNESKO listu festivala.

fotografije: Dejan Milošević i Raško Matović

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
98%     2.7 m/s     33.017 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C