Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

27. januar 2018.

Njegoš je o Kosovu pisao i o Kosovu mislio, a imao senzibilitet Svetog Save i stalno je bio razapet između svetosavske svesti o smislu i besmislu istorije, a sa druge strane mračnih okolnosti koje su ga gušile i sputavale

U okviru gradske manifestacije Dani svetoga Save u Kraljevu, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo organizovala je predavanje Njegoš i svetosavlje.

Govoreći o složenim vremenima u kojima su živeli i delali Njegoš i Sveti Sava, Milica Vučković, književna kritičarka i doktorand na Filološkom fakultetu u Novom Sadu, posebno je naglasila da su Kosovo i svetosavlje - dva stuba iz kojih izrasta srpstvo.

Ona ističe da je Njegoš o Kosovu pisao i o Kosovu mislio, a imao senzibilitet Svetog Save, te da je stalno bio razapet između svetosavskog senzibiliteta, samosvesti i svesti o smislu i besmislu istorije i egzistencije sa jedne strane, a sa druge strane mračnih okolnosti koje su ga gušile i sputavale da se razmahne onoliko koliko je duh njegov za to bio kadar.

Milica Vučković ističe:

 

- A razapeti smo danas svi mi pomalo i pomnogo, svako od nas pojedinačno, svi mi, kolektivno... Prosvećeni su bili Sava i Njegoš. Obdareni koliko i odgovorni koliko i opterećeni.... Sa sedamnaest godina Sava, tada Rastko, beži od kuće, prepoznaje i sledi svoj unutrašnji zov, kaže ne svome ocu, a drugom Ocu kazuje „da“...  Sa sedamnaest godina Njegoš bi rado da pobegne od kuće, od naroda koji čeka da se pojavi nov, premladi vladika i da ga gromoglasno pozdrave. Nije uspeo. Batrgao se, sve dok mu nije prišao najvoljeniji od sve braće i rekao mu: Ti si Petrović…“

izvor: tekst i fotografije - zvaničan sajt Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani", Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
98%     2.7 m/s     33.017 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C