Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. januar 2018.

Ova izložba nastala je u trenutku zajedničke nominacije srednjovekovnih kamenih nadgrobnih obeležja – stećaka za Listu svetske UNESCO baštine, pokrenute na inicijativu ministara kulture Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije

Upisom na Listu tokom 2016. priznat je značaj stećaka za univerzalnu kulturnu baštinu sveta, kao drevnih svedoka vremena i postojanja jednog naroda, njegovog duhovnog i umetničkog izraza na određenom prostoru.

Stećci, kao nadgrobno obeležje karakteristični su za prostor zapadne Srbije od 13. do 15. veka. U narodu su poznatiji kao mramori, a nekropole na kojima se nalaze kao mramorja, grčka, rimska ili divovska groblja. Već vekovima nekropole pod stećcima privlače poglede svojom strogom monumentalnošću, naglašenom belinom  kamena. Stećci su najčešće oblika velike horizontalne ploče, sanduka, slemenjaka ili oblika krsta. Posebnu dokumentarnu vrednost imaju stećci ukrašeni likovnim predstavama, izuzetne simboličke vrednosti ili s očuvanim natpisima, koji govore o poreklu i statusu pokojnika.

Od ukrasa najčešće se sreću plitki reljefi i ugravirani crteži sa predstavama pokojnika, životinja, scenama iz svakodnevnog života, arhitektonskim elementima kao što su arkade ili pročelja kuća, simbolima rozete, mača, polumeseca ili girlande. Smatra se da su stećci bez ukrasa, sada praznih i glatkih površina ispranih stoletnim kišama, nekada nosili živo slikane scene i natpise: nadgrobnici su, dakle ličili na džinovske monolite prekrivene tkaninama živih boja..... Bila su to šarena sela u malom.....

 

Izlozba o srednjovekovnim stećcima biće otvorena u četvrtak 1.februara u 13 časova u Galeriji Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments