Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. februar 2018.

Upisom ovih srednjovekovnih spomenika na Listu svetske UNESCO baštine, priznat je značaj stećaka kao drevnih svedoka postojanja naroda u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovi i Hrvatskoj, a sada im je posvećena i izložba

U Galeriji Zavoda za zaštitu spomeika kulture u Kraljevu otvorena je izložba “Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore”, posvećena srednjovekovnim nadgorbnim spomenicima. Autori izložbe su Mirjana Vukasović, dokumentaristkinja u Muzeju grada Perasta i dr Goran Komar.

Stećci kao nadgrobna obeležja karakteristični su za prostor centralnog Balkana od XIII do početka XVI veka. Tokom istraživanja terena sačinjen je popis u kojem se nalazi 3.300 lokaliteta, od čega je najveći broj na prostoru Bosne i Hercegovine (2.677). na prostoru Srbije, pore svega u njenom zapadnom delu, očuvane su 203 lokacije sa više od 4.000 stećaka

Izložba je nastala u trenutku zajedničke nominacije srednjovekovnih kamenih nadgrobnih obeležja – stećaka za Listu svetske UNESCO baštine, pokrenute na inicijativu ministara kulture Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije

Upisom na Listu tokom 2016. priznat je značaj stećaka za univerzalnu kulturnu baštinu sveta, kao drevnih svedoka vremena i postojanja jednog naroda, njegovog duhovnog i umetničkog izraza na određenom prostoru.

U narodu su stećci poznatiji kao mramori, a nekropole na kojima se nalaze kao mramorja, grčka, rimska ili divovska groblja. Već vekovima nekropole pod stećcima privlače poglede svojom strogom monumentalnošću, naglašenom belinom  kamena. Stećci su najčešće oblika velike horizontalne ploče, sanduka, slemenjaka ili oblika krsta. Posebnu dokumentarnu vrednost imaju stećci ukrašeni likovnim predstavama, izuzetne simboličke vrednosti ili s očuvanim natpisima, koji govore o poreklu i statusu pokojnika.

Od ukrasa najčešće se sreću plitki reljefi i ugravirani crteži sa predstavama pokojnika, životinja, scenama iz svakodnevnog života, arhitektonskim elementima kao što su arkade ili pročelja kuća, simbolima rozete, mača, polumeseca ili girlande. Smatra se da su stećci bez ukrasa, sada praznih i glatkih površina ispranih stoletnim kišama, nekada nosili živo slikane scene i natpise: nadgrobnici su, dakle ličili na džinovske monolite prekrivene tkaninama živih boja. Bila su to šarena sela u malom.

Fotografije su delo dr Goran Komara, a izložba pruža uvid u deo srednjovekovnog nasleđa sa idejom da podstakne sve nadležne I lokalne zajednice da se odgovorno ponašaju prema ovakvom nasleđu.

Ideja autora prepoznata je i u Minsitarstvu kulture i informisanja, koje je sufinansijer ovog projekta.

foto: Dalibor Anđelković

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments