Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

6. februar 2018.

Vukova nagrada za 2017. godinu KPZ Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji, uručena je danas, u Predsedništvu Srbije, laureatima među kojima je i bivši direktor Narodnog muzeja u Kraljevu

Muzeologu bivšem direktoru kraljevačkog Narodnog muzeja, dobitniku Vukove nagrade za 2017. godinu, ovo priznanje danas je uručeno u Predsedništvu Srbije, zajedno sa ostalim laureatima, među kojima su slikar iz Loznice Dragan Bartula, privrednik i mecena kulture Branislav Baćović (Beograd), muzeolog Nikola Gogić (Užice), Dečji kulturni centar Beograd, kulturni poslenik Dragan Kojić (Novi Sad).

Dobitnike je pozdravio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević primetivši da su vredni poslenici kulture dobili priznanje koje svedoči da je njihov rad prepoznat i vrednovan visokim Vukovim imenom.

Vukosavljević je podsetio na rad Vuka Stefanovića Karadžića kao "utemeljivača srpske renesanse" kojim je trasirao put razvoju srpskog jezika i pisma.

- Vukov rad bio je i danas je izložen kritikama, ali ne možemo znati gde bi nas reka istorije odvela da nije bilo njega. Vuk je podario jasan i razumljiv jezik čitavom kulturnom prostoru od Drača do Sentandreje, Temišvara i Trsta, a danas je naš zadatak da čuvamo srpski jezik i srpsko pismo – poručio je ministar.

Izuzetna Vukova nagrada pripala je Bogosloviji Svetog Kirila i Metodija iz Prizrena, Galeriji Matice srpske (Novi Sad) i primadoni Milki Stojanović.

Vukovu nagradu dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, ove godine 54. put,  za „naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru“. Nagrada se sastoji od diplome, plakete i novčanog iznosa.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Verica

    Gost - Verica

    Iskrene čestitke povodom zasluženog priznanja izuzetnom čoveku i direkroru.Konačno pravo priznanje za njegovo nesebično zalaganje.
    • Ime: Verica

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
98%     2.7 m/s     33.017 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C