Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. februar 2018.

Članovi KUD „Kraljevacka riznica“ umesto razglednice iz Australije, poslali su nam svoje utiske sa svoje turneje koju su započeli u Melburnu, nastavili u Sidneju, a sada se spremaju za Kanberu i  australijsku Zlatnu obalu

Od početka februara, članovi KUD „Kraljevačka riznica“ su na svojoj velikoj turneji po Australiji, zemlji šestoj po površini u svetu, zanimljivoj po tome što je najveće ostrvo i najmanji kontinent na svetu.

Svoje putešestvije članovi „Roznice“ započeli su u Melburnu, drugom najvećem gradu u državi, kojni je bio prestonica Australije od 1901. do 1927. godine. U ovom gradu, koji je prošle godine sedmi put proglašen najboljim gradom za život na svetu, domaćin članovima „Riznice“ bilo je društvo „Morava“ iz St.Albansa.

Sa domacinima su folklorci iz Kraljeva upoznali grad, poslovnu centar Melburna, uživali na krstarenju i u specijalitetima australijske kuhinje.

Dva društva priredula su zajednički koncert, a Kraljevčani su se tamošnjoj publici predstavili i u drugom kraju Melburna, pri crkvenoškolskoj opstini Keysborough, gde je domaćin Kraljevčanima bilo društvo Šumadija.

- Obe večeri pred prepunim salama igrači „Riznice“ ostavljali su bez daha naše iseljenike, a u publici se moglo videti puno naših u suzama. Veliku zahvalnost dugujemo kolegi Slobodanu Benđu koji je bio glavni organizator naših koncerata u Melburnu i koji je dao svoj maksimum da prvi susret Kraljevcana sa ovom dalekom zemljom ostavi snažan utisak. Zahvaljujmo se i Željki Stanković Milutinović, predsednici društva Šumadija iz Melburna na predivnom i nezaboravnom gostoprimstvu. Trenutno smo u Sidneju, gde su nam, već više od nedelju dana, domaćini članovi ansamla „Ravna gora“, koji postoji pri Srpskom klubu Bonnyrigg – raportira Igor Gudić, direktor i umetnički rukovodilac „Kraljevačke riznice“.

Prvi od koncerata u Sidneju bio je onaj koji su folklori „Riznice“ priredili u Hoxton parku (okolina Sidneja) gde je Kraljevčane pozdravio izuzetno veliki broj posetilaca.

- Kao jedan od razloga za tako odličnu posetu, u upravi ove organizacije, navode daje razlog, možda, to što 15 dana ranije baš ovde svoju australijsku turneju započeo naš Kraljevcanin Aleksandar Sofronijević. Njegov orkestar je, kažu, prisutne ostavio bez daha, pa kažu sada sve što dolazi iz kraljevskog grada mora da je za poštovanje, rekli su nam predstavnici kluba iz Hoxton parka – kaže Gudić.

Dan kasnije Kraljevčani su priredili koncert i u mestu Dapto, a vikend iza nas bio je svakako glavni razlog njihovog dolasla u Australiju – s ponosom su predtavljali Kraljevo i Srbiju na velikom omladinskom Srpskom festivalu u Sidneju. Dvodnevni festival održan je u samom srcu Sidneja, a na celodnevnim dešavanjima učestvovalo je oko 1.000 mladih koji čuvaju tradiciju srpskih igara i pesama i u dalekoj Australiji.

 

- Članovi „Rriznice“ učestvovali su oba dana sa po dve koreografije kao specijalni i jedini gosti iz Srbije. Nakon završenog nastupa, naše članove je pozdravio i vladika australijsko-novozelanski Siluan Mrakić, koji nam je izrazio veliku zahvalnost što smo došli iz otadžbine i doneli im malo "vode sa izvora". U međuvremenu, izmedju koncerata, naši folklorci uživaju u lepotama Sidneja, kako u arhitekturi, tako i na plažama Bonday beach i Manly beach, na kojoj je nekada snimana, širom sveta popularna tinejdžerska serija „Nestašne godine“. U sredu je planiran odlazak za Kanberu, a već u četvrtak letimo za Brizbejn i Gold Coast, gde ćemo imati veliki koncert, čiji su domaćini društvo „Morava“ iz Brizbejna i crkvenoškolska opština Gold Coast. Posebno veliku zahvalnost dugujemo kolegi Goranu Nikoliću, koji je povezao niz koncerata u Sidneju i okolini i smestio kod svojih članova decu iz „Riznice“, kao i Gordani Mijatović koja je itekako zaslužna ga odlazak članova našeg KUD-a u Australiju, jer je dugo radila na obezbeđivanju naših viza – ističe Igor Gudić, zajvalan zbog prilike koju su Kraljevčani dobili turnejom u „zemlji na kraju sveta“. Zemljom, koja jedina na svetu za sebe ima čitav jedan kontinent i zemlju za čiji su grb izabrani kengur i emu – zato što oni ne mogu da se kreću ne unazad. Asutralijancima je trebalo nešto što simbolizuje narod i zemlju koji se kreću samo napred i to im, za sada, odlično ide.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - DR

    Gost - DR

    Bravo sampijoni sveta i planete najboljiste tako se prestavlja Kraljevo .I Srbija !!!!!!
    • Ime: DR