Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. mart 2018.

U sredu 14. marta u Galeriji kraljevačkog Narodnog muzeja biće otvorena izložba Radoša Antonijevića, umetnika srednje generacije, koji se obrazovao i stasavao u mediju skulpture

Radovi Radoša Antonijevića nastali u proteklih petnaest godina predstavljaju jedan od najupečatljivijih autorskih opusa domaćih umetnika. Promišljeno i dosledno Antonijević gradi svoj umetnički narativ, baveći se razgradnjom i reinterpretacijom, pre svega svog bazičnog medija, problematizujući na taj način pitanja skulptorskih fenomena danas, njihovih  mogućnosti, promena, perceptivnih pomaka i sl. Zato se njegovi radovi nalaze na granici između skulpture, objekta, instalacije, gotovog predmeta (ready made).

Polje njegovog interesovanja je višeslojno, okrenuto  sociopolitičkim, kulturnim, ideološkim i društvenim konstrukcijama, u koje aktivno uključuje posmatrača, i na neki način zajedno sa njim preispituje uspostavljene i prihvaćene konvencije, pre svega egzistencijalnog i  kulturnoistorijskog klasifikovanja. Njegova dela se otuda bave promišljanjem onih dihotomija koje su naizgled velike razlike, suprotstavljene paradigme, prepune metafore, zapitanosti i često tragikomičnog narativa. Naziv  kraljevačke izložbe Samom sebi, što je u stvari preuzet naslov poznatog dela Marka Aurelija, nosi jednu pompeznu i u isto vreme iskrenu poruku, možda čak i tešku, onoliko koliko je teško suočavanje sa samim sobom.

Kustos izložbe je Suzana Novčić, muzejski savetnik.

Sreda, 14. mart 2018, u 13 časova. Galerija Narodnog muzeja Kraljevo

O autoru izložbe

Radoš Antonijević rođen je 1969. u Pančevu, a odrastao je u Smederevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Od 1992. studirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a diplomirao je 1997. kao student generacije.

Od 1997. do 2000. pohađao je magistarske studije na istom fakultetu.

Na FLU u Beogradu počeo je da radi 2001. kao asistent, 2007. izabran je za docenta, a od 2016. u zvanju vanrednog profesora radi na svim nivoima studija. Na Akademiji umjetnosti u Banjaluci honorarno radi od 2000. godine na predmetu Vajanje.

Doktorsku tezu Korektivi oblika – vodič kroz skulptorske fenomene odbranio je 2014. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments