Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

16. mart 2018.

Ustaška okupacija dela Starog Rasa, trajala je samo šest meseci, ostavila posledice na odnos pravoslavnog i muslimanskog življa, koje se osećaju i danas, a  knjiga „NDH u Srbiji 1941“ beskompromisno iznosi podatke istraživanja u 12 arhiva

U Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" predstavljena je knjiga "Nezavisna Država Hrvatska u Srbiji 1941. godine" autora Milutina Živkovića, doktora istorijskih nauka i istraživača-saradnika Instituta za srpsku kulturu u Leposaviću.

Monografija obrađuje malo poznat period vladavine ustaškog režima na području Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Sjenice od aprila do septembra 1941. godine. Iako istorijski kratkotrajan, ovaj period je ostavio teške posledice na međunacionalne odnose u ovom delu jugozapadne Srbije.

Osim autora, o knjizi su govorili dr Kosta Nikolić, naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju, Nebojša Stambolija istraživač-saradnik istog Instituta i Dušan Bojković, stručni saradnik u Arhivu Jugoslavije. Svi su istakli da protezanje NDH do Starog Rasa nije bio slučajan izlet, već deo velikohrvatske ideje nastale u 19. veku i geopolitičkog projekta Beča nazvanog "Od Alpa do Albanije".

- Ustaškom režimu su se priklonili muslimanski prvaci i stanovništvo jer su to videli kao način povezivanja sa sabraćom u BiH i jer su dobili određene privilegije. Tako je ulazak NDH na ovu teritoriju doveo do potpunog rascepa između Srba i muslimana, što će odneti na hiljade života sa obe strane. I to bez smisla. Jer, 1945.g ni jedni ni drugi nisu ostvarili svoje interese - rekao je dr Milutin Živković.

Dr Kosta Nikolić je istakao da Živković nije učitavao sadašnjost u prošlost, već je pustio da o ovom tragičnom periodu govore podaci i izvori:

- Bez kompromisa je pristupio temi komplikovanih međunacionalnih odnosa tri naroda - Srba, muslimana i Hrvata. Na osnovu izvora piše o ustaškom režimu, o tome da su ga muslimani podržali, kao i o osvetničkim merama koje su usledile sa srpske strane. Pedantno beleži žrtve, bez obzira sa koje su strane i ko je zločine počinio - rekao je dr Kosta Nikolić.

Dušan Bojković je pojasnio razvoj velikohrvatske ideje razvijane tokom 19. veka, na čijem talasu je ustaški režim stigao i do Starog Rasa. On je istakao da Knjiga "NDH u Srbiji 1941" popunjava brojne istorijske beline i pomera granice saznanja o Drugom svetskom ratu na području Starog Rasa.

Nebojša Stambolija je naglasio da je monografija napisanma na osnovu istraživanja u 12 domaćih i stranih arhiva (među kojima su i arhivi u Rimu, Berlinu, Zagrebu, Sarajevu, Pljevljima), da je poptuno naučno opremljena, da ima skoro hiljadu fusnota i više od hiljadu imena navedenih u indeksu.

Autor Milutin Živković je rođen i odrastao u Kraljevu, a sada živi i bavi se naučnim radom u Beogradu. NJegovu prvu knjigu "NDH u Srbiji 1941" početkom 2018. godine objavilo je Društvo istoričara Srbije "Stojan Novaković.

 foto: Ivan Spasojević

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments