Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. april 2018.

Srednjoj Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, maturant Veljko Milojković doneo je NAJVEĆI USPEH OTKAD ŠKOLA POSTOJI, ali sve odlaske na takmičenja, dovijajući se kako znaju, i dalje finansiraju isključivo njegovi roditelji

Po detinjstvu se čovek poznaje, kao po jutru dan. Veljku Milojkoviću tek je 18 godina. Od detinjstva prati ga činjenica da je rođen u selu na tromeđi što će, možda, na neki način usloviti osećaj da je pomalo ničiji, iako će Veljko u godinama pred nama tek pokazati koliko je svoj i neponovljiv. Osim te, neosporna druga činjenica je Veljkov vanserijski talenat, iznikao, čini se, niotkuda, jer je Veljko dugo govorio da se muzikom u porodici niko nije bavio, sve dok se nisu prisetili da je u mladosti, najviše za svoju dušu, muziku voleo i na duvačkim instrumentima – klarinetu, saksofonu i fruli, svirao Veljkov deda. Selo u kojem je Veljko rođen zove se Šetka, u opštini je Ražanj, na tromeđi Aleksinca, Paraćina i Kruševca. Harmonici je Veljko posvetio polovinu svog dosadašnjeg života, jer je ona centar njegovog sveta od devete godine, kada je u trećem razredu osnovne škole u Aleksincu upisao osnovnu muzičku školu, “Vladimir Đorđević”, na odseku za harmoniku, u klasi nastavnika Aleksandra Stankovića. Srednju muzičku školu u Čačku školu upisao je u klasi profesora Miljana Bjeletića, koji važi za, kako Veljko kaže, jedpog od najpriznatijih profesora harmonike na svetu. Od 2016. godine Veljko je đak u klasi profesorke Milene Stojanović u kraljevačkoj muzičkoj srednjoj školi „Stevan Mokranjac“.

Čak i na samim počecima Veljko je počeo da osvaja prestižne nagrade u nižim kategorijama, a tokom poslednje dve godine osvojio je najznačajnije nagrade u svetu klasične harmonike: prva mesta na takmičenju u Puli (Hrvatska), Tivtu (Crna Gora), prvo mesto na prestižnom takmičenju u Kini, treće mesto na Svetskom kupu u Rusiji, bio je vicešampion sveta u juniorskoj konkurenciji na takmičenju u Portugalu, osvojio je četvrto mesto na važnom takmičenju u Italiji, a onda se dogodilo za njega najvažnije dosadašnje takmičenje: prošle jeseni u svojoj kategoriji osvojio je prvo mesto na Svetskom trofeju harmonike u Francuskoj, u gradu Averion (Averyon).DDeo Veljkovih nagrada

Ta najnovija Veljkova pobeda na takmičenju koje važi za najvažnije i najprestižnije u svetu harmonikaša, predstavlja najveći rezultat ikada u istoriji škole „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu. U pitanju je takmičenje sa tradicijom koje organizuje Svetska konfederacija akordeonista (CMA/Confédération Mondiale de L’accordéon) iz Pariza (Francuska) od 50-tih godina prošlog veka. Nadmetalo se oko 200 učesnika iz 45 zemalja iz celog sveta sa svih kontinenata. Na takmičenje dolaze najbolji izvođači, učenici i profesori harmonike iz čitavog sveta. Kategorije u kojima se kandidati takmičili su: klasična muzika, varijete muzika, nacionalni trofej, džez i digitalna muzika, takmičenje za najbolju kompoziciju, svetska muzika, kamerna muzika. Veljko je zablistao, osvojivši prvo mesto u kategoriji juniora do 18 godina, a svakog kandidata, kaže Veljko, ocenjivalo je 13 članova žirija iz celog sveta. Takmičenje se održava svake godine u drugoj zemlji, a najpre su organizovana u zemljama Zapadne Evrope (u Italiji i državama francuskog govornog područja), ali od 2004. godine kada je došlo do organizacionih promena konfederacije, Svetski trofeji pomeraju granice svog delovanja. 2007. godine Trofej je održan u Samari (Rusiji), a sledeće će biti u Albufeiri (Portugalija).

- Svojom pobedom sam ispunio cilj da budem u svetskom vrhu u kategoriji juniora, sada mi predstoji da to isto postignem i u seniorskoj konkurenciji. Ponosan sam na taj uspeh, zato što na Svetski trofej takmičari dolaze maksimalno spremni, a ja sam, eto, za nijansu bio boji od drugih – skroman je Veljko, iako za to uopšte nema razloga.

Na pitanje kako finansira odlaske na brojna takmičenja, Veljko kaže da sve na svojim leđima nose njegovi roditelji.

- Mnoge nagrade koje sam osvajao značile su, ne samo meni, već i drugim ljudima koji su voleli da se pohvale njima, ali kada je trebalo da se pobrinem da učestvujem na takmičenjima, nikog nije bilo. Za mene najbolnije i jeste kada neko ne veruje u mene. Ako sam osvojio na desetine nagrada u Srbiji i okolini, zašto nema vere kod onih koji bi mogli da pomognu da učestvujem na nekom svetskom takmičenju, gde ne predstavljam ne samo sebe i svoju školu, već i Srbiju. čija zastava stoji iza mene tokom nastupa? Možda je, zaista, neskromno, ali moram da kažem kako smatram da svi ti uspesi zaslužuju više pažnje, ali više i pomoći – kaže Veljko.

Za odlaske na internacionalna takmičenja, ne računajući druge troškove, samo avionske karte koštaju nekoliko stotina evra, a seoska porodica iz koje Veljko potiče, troškove snosi za dve osobe, jer pored Veljka – na takmičenja putuje i njegov profesor.

- U pitanju je klasično snalaženje, jer moja porodica ima još jednog studenta, mog brata koji je veoma uspešan na drugoj godini Medicinskog fakulteta u Beogradu. Nas dvojica se trudimo da opravdamo ulaganje roditelja u nas, jer oni zaista daju sve od sebe da nam omoguće da se i tokom školovanja ostvarimo, iako nijedno od njih dvoje nije zaposleno. Naša porodica živi od poljoprivrede – ističe Veljko, napominjući da su njegovi troškovi u početku iznosili nekoliko stotina evra, onda hiljade, a sada su dostigle desetine hiljada i, u zbiru, za sve troškove školovanja i takmičenja, verovatno premašili i 100.000 evra.

- Samo instrument koji sam kupio nakon osvajanja trofeja u Francuskoj košta skoro 20.000 evra – otkriva za portal Krug Veljko, napominjući koliko bi mu značilo da i neko drugi, osim roditelja i profesora poveruje u njegov talenat i materijalno ga podrži.

Ne bi to, kaže, značilo samo njemu, već i svoj drugoj talentovanoj deci.

- Puno je onih koji zaslužuju da njihov talenat društvo prepozna i pomogne im, jer mi na pravi način predstavaljamo i sebe, i Srbiju. Trijumfovao sam u Francuskoj na svetskom prvenstvu za harmoniku, koje je isto što i svetsko prvenstvo u fudbalu. Mislim da fudbaleri odlaske na svetsko prvenstvo ne plaćaju iz svog džepa. Mi umetnici, muzičari, pomalo smo zapostavljeni – setno ističe Veljko.

Njemu za odlaske na takmičenja nisu mogle da pomognu škole koje je pohađao, jer za to nemaju sredstava, a nije bilo ni podrške opština i gradova u kojima je pohađao škole, niti države. Veljko je, nekako, svuda ničiji. Država svoju podršku daje preko Fonda za mlade talente kroz jednokratnu finansijsku pomoć za nagrade na takmičenjima. Za nju se pravo stiče tek nakon osvajanja nagrade, ali nije predviđena kao finansijska pomoć za finansiranje odlaska na takmičenja. Veljko je prošle godine dobio 170.000 dinara za nagradu osvojenu u Portugalu, a ove godine konkurisaće za prvo mesto osvojeno na Svetskom trofeju u Francuskoj. Iznos će biti nešto viši, ali naravno, ni izdaleka blizu troškovima.

Direktorka MŠ "Stevan Mokranjac" Biljana Vranić Mirjanić ističe da je izuzetno ponosna na čitavu generaciju koja ove godine završava srednju muzičku školu u Kraljevu.

- Na svim odsecima i na svim instrumentima instrumentalnog odseka imamo sjane učenike pred kojima je svetla muzička budućnost, a verujem da će neki od njih, uključujući i Veljka, svoju karijeru nastaviti i u inostranstvu - kaže direktorka.

Za par meseci Veljka čeka prijemni ispit za upis na fakultet, planirao je da to bude Fakultet umetnosti u Nišu, u klasi profesora Miljana Bjeletića sa kojim je već sarađivao. U planu su mu i druga, brojna takmičenja, sada u kategorijama seniora, koje doživljava kao novi izazov. Tu je sve jasno i Miljan ume tačno da definiše šta od sebe očekuje u budućnosti, ali – za svoju ljubav prema muzici nema definiciju, jer ona, možda to i ne zahteva.

- Vezu između čoveka i, ne instrumenta, već same muzike, jer je instrument samo posrednik da izvedete ono što osećate i to učinite na najbolji način, nije lako opisati. Jer, svrha sviranja nije samo sviranje nota, tonova, već ostvarivanje komunikacije sa onima koji slušaju – pokušava da objasni Veljko, kojem je i dok to govori, važno kako će njegovu ljubav prema muzici osetiti drugi.

- Veljkov talenat je vanserijski, ali ne samo talenat, već i njegov predani rad. Ono treće što se poklopilo da bi on mogao da ostvaruje rezultate kakve ostvaruje, jeste podrška roditelja – kaže Jovanka Petrović, koja Veljku predaje uporedni klavir, ali je i šef tima za marketing kraljevačke muzičke škole. Jovanku boli to što Veljkov talenat, trenutno ima podršku samo porodice.

- Zato ovo jeste moj apel uspešnim privrednicima, našim ljudima iz dijaspore i svima drugima koji su u mogućnosti, na bilo koji drugi način ili novcem da pomognu Veljku. Ni ono što smo mi, profesori koji radimo u ovoj školi, uložili u svoje školovanje redovnim putem: studirali na skupom faultetu, išli na manja takmičenja, ne možemo tokom karijere da vratimo sve uloženo u nas. A zamislite koliko su Veljkovi troškovi veći! Ogromni su troškovi za takmičenja, još veći za instrument koji je njemu neophodan. Zbog toga je za mene nepravda i teško mi pada što niko «sa strane» ne prepoznaje Veljkov talenat – iskrena je Jovanka.

Na pitanje da li je moguće da pomoć izostaje zato što Veljka nijedna od lokalnih samouprava ne doživljava kao dovoljno svog, jer je njegov muzićki put počeo u Aleksincu, potom se razvijao u Čačku i sada u Kraljevu, Jovanka odgovara potvrđujući da tu «ima nečega».

- Ali, podsetila bih da je Dušan Trbojević, koji je jedan od najpoznatijih pijanista i profesora klavira stare garde, za vreme Drugog svetskog rata boravio u Kraljevu i iz tih ružnih vremena poneo najdivnije uspomene iz našeg grada. Samo zbog te tri-četiri ratne godine on se čitavog života osećao kao Kraljevčanin i to isticao. Nimalo ne sumnjam da će Veljkova budućnost biti svetla i uspešna i volela bih da i njegove uspomene budu takve, da i on jednog dana može da kaže da je, bar delom, Kraljevčanin. Da bi se to dogodilo, trebalo bi da mu pomognemo sada! – ističe Jovanka Petrović.

Poslednja Veljkova nagrada najveća je u rangu svih nagrada koju je iko ikada iz Muzičke škole “Stevan Mokranjac” u Kraljevu osvojio, ponavlja Jovanka i podseća da je još jedan Kraljevčanin, Nikola Peković, osvojio tu nagradu, ali je on tada već bio na fakultetu.

- Zbog toga je Veljkova nagrada toliko značajna i razlog više, da mu, Kraljevčani, ali ne samo oni, i ne samo ljudi iz Aleksinca i Čačka, već iz cele Srbije pomognu, jer Veljko uvek nastupa pod zastavom naše zemlje – apeluje naša sagovornica.

Pišući prvi put na Krugu O Veljku i njegovom talentu, podsetili smo da su još stari Grci govorili kako su “jedina stvar čudesnija od muzike - ljudi koji su spremni da joj posvete čitav svoj život“. Veljko Milojković, jedan od njih, “muzikom izražava ono što ne može da kaže, a o čemu je nemoguće ćutati”.

Ovaj mladić će, ne sumnjamo, predano i posvećeno, kako jedino i ume, uspeti da ostvari svoj san. Dok on korača ka svom cilju, valjalo bi da se svi koji mogu da pomognu zapitaju jesu li na pravi način shvatili izreku da “malo dobrote prema samo jednom čoveku, više vredi nego silna ljubav prema čovečanstvu”. A Veljko… Veljko svaki vid dobrote odavno ume da prepozna i da ceni.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Bravo sinko ! Da si pobedio u Grandovom takmičenju, recimo, oberučke bi te primio a i pomogao gradonačelnik Kraljeva ili neko od njegovih eksperata koji se kao bave kulturom. Još jednom, bravo i samo napred !
    • Ime: Stanar