Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

16. april 2018.

U organizaciji, ovoga puta Medicinske škole, nastavljena je tradicija saradnje Kraljeva sa Narodnim pozorištem u Beogradu, gde đaci naših osnovnih i srednjih škola gledaju najbolje baletske i operske predstave, samo za njih odigrane

Oko 250 učenika i profesora iz Kraljeva, u Narodnom pozorištu u Beogradu, gledali su balet „Ko to tamo peva“, urađen na muziku Vokija Kostića i po scenariju istoimenog filma Dušana Kovačevića

Učesnici veselog karavana, u kojem je ovog puta bilo najviše učenika kraljevačke Medicinske škole (koja je ovog puta organizovala ovaj  događaj), Umetničke škole i Gimnazije, gledali su kultnu  baletsku predstavu, za koju se uvek traži karta više, jer je, kako kritika ocenjuje, u pitanju „sjajna predstava za istovremeno smejanje i plakanje“.

U videu ispod pogledajte atmosferu sa završetka ove baletske predstave

- Na ovaj način pokušavamo da mladima približimo nacionalne ustanove kulture. Cilj nam je da negujemo njihov ukus i stvaramo publiku koja će postati poklonik viših vrednosti. Moramo mlade odvojiti od šunda. Mi obrazujemo buduće zdravstvene radnike i stalo nam je da iz naše škole đaci ponesu opštu kulturu koja bi mogla da pomogne da kao društvo svi budemo zdraviji - kaže Biljana Bojanić, direktorka kraljevačke Medicinske škole.

Lepa tradicija saradnje i odlazaka kraljevačkih đaka na najgledanije operske i baletske predstave na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, nastavak je saradnje ove ustanove kulture sa Kraljevom, započete jre nekoliko godina na inicjativu, kada je (sada profesorka muzičkog i građanskog vaspitanja) Aleksandra Kljajević bila direktorka Kulturnog centra „Ribnica“. Saradnja je započeta dok je upravnik Narodnog pozorišta u Beoradu bio Dejan Savić, koji je imao veliku želju da narodno pozorište u beogradu poveže sa gradovima u unutrašnjosti Srbije. Kraljevčani su tada imali priliku da prvi put u svom gradu slušaju operu na otvorenom. U junu 2013. godine, na Trgu srpskih ratnika, prvaci beogradske Opere i orkestar Narodnog pozorišta izveli su najpoznatije arije iz Aide, Travijate, Toske, Trubadura. U godinama koje su usledile, na Aleksandrinu inicijativu, kraljevčani đaci su odlazili u Beograd. Najbolje operske i baletske predstave gledali su đaci OŠ „IV kraljevački bataljon“, Gimnazije, sada i Medicinske i Umetničke škole. Aleksandra je, navodi, posebno zahvalna direktorki programa Narodnog pozorišta u Beogradu Jasni Zotović, koja se, zejedno sa direktorom Opere, Baleta, Orkestra Narodnog pozorišta, sa puno želje, ljubavi, ali i napora, uvek potrudi da u zgusnutom repertoaru pronađe mogućnost da, van redovnih termina, kraljevački đaci gledaju operu ili balet po cenama daleko nižim od standardnih.

Ovog puta, izbor je bio balet čiji je libreto urađen na osnovu scenarija istoimenog filma Dušana Kovačevića, na muziku Vokija Kostića, u koreografiji i režiji Staše Zurovca, koji već skoro deceniju i po predstavlja svojevrstan srpski brend i na najbolji mogući način reprenzentovao srpsku kulturu na mnogim scenama u zemlji i inostranstvu.

U predstavi učestvuje baletski ansambl Narodnog pozorišta, stvarajući remek-delo koje odiše mešavinom zanosa i ironije.

- Zaista je važno deci dati mogućnost izbora u svetu koji im nudi puno loših sadržaja putem medija, gde im se, posebno kroz rijaliti programe bukvalno servira sve i svašta. Nastava u učionicama je „skučena“, a kao profesori mi prosto imamo premalo prostora da ih na pravi način edukujemo i omogućimo da upoznaju nešto novo i drugačije  - ističe Aleksandra Kljajević, napominjući koliko je sjajna mogućnost kada škola može da omogući đacima da neke od kvalitetnih programa vide uživo.

Zato kraljevački đaci dobijaju priliku da se uvere u lepotu i akustičnost koncertnih dvorana, velikih scena, da počnu da gaje ljubav prema lepom. Osim toga, u ovim ustanovama uče se ponašanju na takvim kulturnim događajima, koje će im tokom života služiti kao deo opšteg obrazovanja. Oni već vrlo dobro znaju da se tokom predstava ne ustaje, kada idu aplauzi, kada izvođače da nagrade aplauzom, što odlično ilustruje nivo njihove kulture ponašanja u ovakvim ustanovama kulture. Zbog toga i jesu rado viđeni gosti Narodnog pozroišta u kojem je ovakve termine jako teško obezbediti..

- Ne očekujem, ni kao profesor građanskog, ni muzičkog, da oni odjednom počnu da obožavaju klasiku, džez ili rok, ali smatram da je obaveza nas koji decu obrazujemo, da im predočimo kvalitet onoga što u medijima današnjice, možda gubi bitku sa kičom i šundom, koji nam se prečesto serviraju- dodaje Klajević.

Bez umetnosti, okrutnost stvarnosti bi, kažu, učinila ovaj svet nepodnošljivim. Toga, možda, postajemo svesni tek kada nas umetnost razoruža i zadivi, ali – za to treba da joj damo priliku.  A balet „Ko to tamo peva“, baš kao i kultni, istoimeno filn, jeste jedan od sjajnih načina da dokaže kako na našim prostorima „život imitira umetnost daleko više, nego što umetnost imitira život.“

O baletu „Ko to tamo peva“

Kao i film, i ovaj balet uspeva da nasmeje gledaoce, jer svoju raskošnu kreativnost igrači pretapaju u humor, a koreograf Staša Zurovac, kako ocenjuju kritičari, ostaje svoj, duhovit, silovit, jednostavno - koreograf koji ima talenat, onaj kome nisu potrebni skupi kostimi i tone dekora, ali ne može bez raskošnih igrača koje nepogrešivo bira.

Premijera baleta „Ko to tamo peva“ dogodila se  22. decembra 2004, godine, kada je, ostale su zabeležene reči poznavalaca baleta, „posle ko zna koliko godina, izgledalo da je Beograd ponovo bio glavni grad one Jugoslavije, a balet, kao nikad do sada, postao kulturna tema broj jedan“.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Danica

    Gost - Danica

    Bravo, divno!<3
    • Ime: Danica