Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

20. april 2018.

Tradiciju manifestacije, koju je pre 25 godina pokrenuo novinar Milan Glišović, čuva Društvo srpsko-frnacuskog prijateljstva «Jelena Anžujska» sa željom da ljubavna priča po legendi iz srednjeg veka traje i ubuduće

Turističko-kulturna ekoloka manifestacija “Dani jorgovana” ove godine slavi četvrt veka postojanja. Pokrenuta je po legendi iz srednjeg veka koja kaže da je u čast prvog dolaska u Srbiju francuske princeze i buduće srpske kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša Prvog Nemanjića, podno srednjovekovnog utvrđenja Maglič i duž cele današnje Doline jorgovana zasađen ovaj mirisni cvet. Manifestaciju čiji su pokrovitelji grad Kraljevo I Turistička organizacija Kraljevo, idejno je osmislio kraljevački novinar Milan Glišović. Njegova kćerka Slavka Simović iz društva “Jelena Anžujska” nastavlja da čuva tradiciju “Dana jorgovana” i sećanje na majku znamenitih srpskih kraljeva Milutina i Dragutina..

Svake godine manifestacija se sastoji iz više događaja, pa su tako ove godine početkom aprila organizatori “Dana jorgovana” zasadili nove jorgovane podno srednjovekovnog utvrđenja Maglič, a 14. aprila u Kraljevačkom pozorištu odigrana je predstava “Ljubičasta bajka”.

Danas su deo “Dana jorgovana” bila deca iz osam osnovnih škola iz Kraljeva i okoline. Na Trgu srpskih ratnika bile su kočije kraljice svete Jeene Anžujske i kralja Uroša Prvog, u njima kraljevački osnovci u toaletama šivenim po ugledu na srednjovekovne odore vladara, a okolo nasmejane devojčice sa vencima napravljenim od jorgovana i folklorci. Deca su građanima delila jorgovane, bedževe i flajere sa pričom o Jeleni Anžujskoj i Danima jorgovana.

Potom je u svečanoj Sali Gradske uprave priređena svečana akademija na kojoj su dodeljene zahvalnice i priznanja onima koji su društvo “Jelena Anžujska” podržavali i pomagali svih ovih godina.

Marko Matović, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva podsetio je da se “Dani jorgovana” dešavaju u sedmici u kojoj Kraljevo slavi svoj imendan:

- Ovo je podsećanje na jedan džentlmenski gest kralja Uroša, a najlepše je što manifestacija okuplja puno dece. Uklopilo se više stvari u jednom događaju: u godini kada obeležavamo 800 godina od krunisanja prvog srpskog kralja iz dinastije Nemanjića, a tu je i priča o borbi protiv bele kuge, jer su deca jedino što ostaje iza nas – poručio je Matović.

U subotu 28. aprila, sa Gradskog keja u 8 ujutru, grupa hodočasnika krenuće put manastira Gradac, zadužbine kraljice Jelene. U Gradačkoj banji biće organizovan piknik i kulturno-umetnički program na kojem će učestvovati KUD “Brvenica” I Etno-klub “Čerenjski” iz Baljevca.

Dani jorgovana” završavaju se u junu gde organizatori ove manifestacije gostuju na Kajmak-balu u Beogradu, koji organizuje Zavičajno društvo Kraljevčana – podružnica u Beogradu. Tamo će biti promocija Kraljeva i Dana jorgovana biti priređeni u Skadarliji, ispred kuće Đure Jakšića.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments