Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

27. april 2018.

U Edinburgu, u Ujedinjenom Kraljevstvu u galeriji "Embasi", na izložbi grupe postdiplomaca Univerziteta u Edinburgu, počasno mesto zauzima slika 19-godišnje Tamare Rogović, koja spada u grupu genijalne dece (Child prodigy)

Tamara Rogović rođena je u Kraljevu 14. aprila 1999. godine, u vreme bombardovanja Srbije. Ovo je još jedan doprinos obeležavanju tog događaja i ona je ponosna što na ovaj način može doprineti boljem razumevanju dešavanja u Srbiji,u vreme kada se na razne načine obeležava početak NATO agresije.

Posetioci izložbe, zajedno sa studentima iz celog sveta, kao i građani Edinburga i Škotske, mogu se upoznati sa radovima genijalne Srpkinje.

Tamara Rogović slika od sedme godine, a nakon brojnih kolektivnih izlaganja, sa samo 12 godina imala je prvu samostalnu izložbu slika.

Na fakultet se upisala sa 14 godina i time postala najmlađa studentkinja slikarstva u Srbiji.

Bila je i najmlađa devojčica iz Srbije koja je izlagala u Parizu.

"Ja sam radio sa velikim slikarom Salvadorom Dalijem. Znam da je pred nama devojčica čije će ime, jednog dana biti poznato svuda u svetu", rekao je tada prijatelj i učenik čuvenog Salvadora Dalija, slikar Fransoa Spiridon Mitić.

Od 17. godine, Tamara živi u Parizu, gde je bila najmlađa studentkinja umetnosti.

Godine 2016. osmislila je humanitarni projekat besplatne škole slikanja za decu "Taša art skul", u želji da i druga deca ostvare svoje talente i kvalitete.

Sa 18 godina, Tamara je podržala prvi "Kids fešn vik" u Srbiji, prikazujući deo svoje kolekcije unikatnih, ručno oslikanih haljina za devojčice. Prošle godine objavljen je i njen prvi naučni rad.

Na osnovu svojih radova, u 18. godini, postala je studentkinja postdiplomskih master studija likovnih umetnosti, na vodećem svetskom Univerzitetu u Edinburgu. Taj uspeh je čini najmlađim postdiplomcem u ovoj oblasti u Ujedinjenom Kraljevstvu i Srbiji, a verovatno i u svetu.

Tamara spada u svetsku grupu izuzetne, genijalne dece, Child prodigy, i nosi to zvanje.

"Ponosna sam što svojim radom mogu obeležiti sećanja na  dešavanja 1999. odine u Srbiji, u godini mog rođenja, i što mogu međunarodnoj javnosti redstaviti simboliku radova mog savremenog pristupa", rekla je Tamara.

foto: FB (Tamara Rogović)

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments