Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. maj 2018.

Zanimljiv pozorišni komad rađen po istinitoj priči o životu Line, babe autora romana, govori da niko na ovom svetu nema tapiju na sreću, da je  kamen najtvđi, ali da je od kamena „tvrđi - samo čovek“

„Lina, tvrđa od kamena“, istinita je priča o životu babe autora romana, Line, od perioda njenog devojaštva, preko zrelog doba do pozne starosti. Kroz Lininu životnu priču, punu neočekivanih, životom režiranih obrta, srećnih i tragičnih dogadjaja koji se neprestano prepliću, pratimo ne samo njenu ličnu priču, no i presek istorijskih zbivanja kroz koje je ova žena tokom svog bogatog životnog puta prolazila: početak 20. veka, Prvi i Drugi svetski rat i poratni period.

Linina pripovest je takođe svojevrsna glorifikacija života i vitalne ljudske snage i energije koja čoveka održava i u najtežim iskušenjima, izdiže ga, čuva i određuje kao biće satkano od materije koja je tvrđa i od najtvrđeg kamena.

Kroz ovu monodramu, gledalac prati Linu kako se iz mlade i pune života i radosti devojke, transformiše najpre u zrelu mladu ženu, do snažne, sasvim zrele ličnosti koju patnje nisu slomile, već ojačale i donele stabilnost, snagu i veliku životnu mudrost. Predstava je stilizovana i rešena simbolima koji upravo veličaju iskonsku snagu života koja trijumfuje nad gubicima i nevoljama.

Tekst „Lina, tvrđa od kamena“, pisan je autentičnim jezikom, poddijalektom istočne Srbije koji je izuzetno bogat, koloritan, maštovit i izazovan za glumca, kako zbog bogatstva, tako i zbog težine interpretacije. Uz veoma zanimljiv jezik, ovaj tekst nosi prave iskre zdrave narodske mudrosti koje likovi poput naše junakinje, Line, izgovaraju bez pretenzije da budu mudri. Zbog toga brojne rečenice koje su strukturalno zaključci Lininih priča, zvuče kao pravi filosofki aforizmi.

Od toga da niko na ovom svetu nema „tapiju na sreću“, pa do toga da je na ovom svetu kamen najtvđi, a od kamena „tvrđi je samo čovek“.

Kraljevačko pozorište, subota 19.maj u 20 časova. Ulaznica 300 din.

IGRA VESNA STANKOVIĆ

REŽIJA IVANA BOGIĆEVIĆ LEKO

Vesna Stanković je za ovu ulogu:

- dobitnik Zlatne kolajne "Maja Dimitrijević" za najbolju predstavu, na festivalu u Zemunu 2006.

- dobitnik Zlatne kolajne za najbolju predstavu žirija publike na istom festivalu, 2006.

- dobitnik nagrade za najbolju žensku ulogu na 11.Festivalu malih scena u Sarajevu

- dobitnik nagrade za najbolju glumcu festivala na festivalu u Korči (Albanija).

foto: print screem YouTube

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments