Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. maj 2018.

U ponedeljak, drugog dana svete pedesetnice, selo Ratina proslavilo je svoju zavetnu slavu „Starinu“, tako nazvanu još od davnih vremena od strane naših predaka koji su nam ostavili ovu divnu svetkovinu u slavu životvorne Trojice

Svetu liturgiju služio je prota Maksim Vasiljević uz sasluženje paroha ratinskog, oca Dragana Tube i oca Ivice Tadića. Na svetoj Liturgiji svetoj čaši pristupilo je mnoštvo naroda, a na radost svih meštana pričestilo se i mnogo dece. Svetoj liturgiji prisustvovali su i mališani iz osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Ratine zajedno sa svojim nastavnicima i učiteljima. Takođe su bila prisutna i deca iz predškolskog sa svojim vaspitačicama.

Nakon toga su svi zajedno molitveno učestvovali u litiji oko seoskog hrama moleći se da Gospod podari izobilje plodova zemaljskih vrednim domaćinima Ratine. Usledila je potom molitva kod drveta zapisa gde je obnovljen urezani krst, a svi zajedno su molitveno presekli slavski kolač. Otac Dragan je u svojoj besedi naglasio značaj praznika:

Hrišćani ovaj praznik slave i kao dan rođenja Crkve budući da dela apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se dalo krstiti, te su primili Duha Svetoga. Inače, to je i jasno otvaranje spasonosnog poslanja Crkve prema svima a ne samo prema Jevrejima“.

Mališani KUD Ratina priredili su bogat kulturno umetnički program, koji su izveli ispred hrama i pokazali naše stare zaboravljene igre i kola iz raznih krajeva Srbije. Svi prisutni su, nakon toga, pozvani za trpezu ljubavi, gde je organizovano posluženje.

                                 Tripo Spahić, prof. istorije

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Partly Cloudy (night), 2 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:35 am   |   Sunset: 4:10 pm
62%     4.5 m/s     33.390 bar
Forecast
SUB Low: -1 °C High: 7 °C
NED Low: -1 °C High: 6 °C
PON Low: 0 °C High: 3 °C
UTO Low: -2 °C High: 6 °C
SRE Low: 1 °C High: 9 °C
ČET Low: 1 °C High: 8 °C
PET Low: 1 °C High: 7 °C
SUB Low: 1 °C High: 9 °C
NED Low: 1 °C High: 10 °C
PON Low: 2 °C High: 9 °C