Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. maj 2018.

U pitanju je promocija naučne monografije Dejana Ristića, koja je posvećena Narodnoj biblioteci Srbije 1838-1941. godine, a biće prikazan i dokumentarni film «Sećanja iz pepela», za čiji scenario je pooslužio rukopis ove knjige

Naučna monografija “Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941.” Dejana Ristića biće predstavljena 31. maja u 19 sati u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčaniˮ u Kraljevu.

O knjizi će govoriti Ana Gvozdenović i autor.

Knjiga, koja je objavljena krajem decembra 2016. godine, za manje od godinu i po dana predstavljena je u više od 40 gradova u Srbiji.

Istovremeno, knjiga je do sada predstavljena i van granica naše zemlje i to u: LJubljani, Skoplju, Sarajevu (dve promocije), Banja Luci, Mostaru, Nevesinju i Trebinju.

Autor je posebnu pažnju posvetio delimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svetskog rata. Knjiga je namenjena kako stručnoj tako i najširoj javnosti.

Direktor Fimskih novosti Vladimir Tomčić inicirao je snimanje dokumentarnog filma Sećanja iz pepela (2016.) za čiji je scenario poslužio rukopis ove knjige. Stoga je ona prva naučno-istraživačka studija kod nas koja se može čitati i gledati.

Dejan Ristić (Beograd, 1972. godine) istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista, jedan je od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.

Obavljao je dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije i državnog sekretara za kulturu u Vladi Republike Srbije.

Bavi se diplomatskom istorijom, Holokaustom, odnosom države i tradicionalnih verskih zajednica u 20. veku, kulturnom istorijom i kulturom sećanja.

Autor je većeg broja naučnih radova, knjiga i stručnih izložbi. Učesnik je brojnih međunarodnih stručnih i naučnih skupova.

Preveo je više istoriografskih dela sa engleskog na srpski jezik.

Bio je stipendista britanske i izraelske vlade.

Ristić je inicijator i koordinator više projekata realizovanih pod pokroviteljstvom Uneska.

Kao državni sekretar za kulturu koordinirao je aktivnosti na izradi nominacionih dosijea za unos porodične slave, telegrama objave rat Srbiji 1914. godine i stećaka na Uneskove reprezentativne liste svetske kulturne baštine.

Uspostavio je Nacionalni dan knjige, utemeljio Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva Janko Šafarik i osnovao Fondaciju Narodne biblioteke Srbije.

Dobitnik je brojnih nagrada u oblasti kulture.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments