Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. jun 2018.

Uz Kepu & Free spirits,  ljubitelji «Smaka» u Kraljevačkom pozorištu uživali su u najvećim hitovima ove grupe; bio je to program za kraj muzičkog dela ovogodišnjeg Maglič festivala, večeras počinju projekcije filmova u Francuskoj kući

Uz legendarnog bubnjara Kepu, fantastičan vokal Ane Popović i izvrsne muzičare Fafu i Jovana, završen je muzički program ovogodišnjeg festivala „Maglič“. Ljubitelji Smaka su u Kraljevačkom pozorištu imali priliku da uživaju u najvećim hitovima ove grupe, ali i u nekim pesmama koje Smak nikad nije izvodio uživo.

Imali smo dosta svirki do sada i reakcija je svuda ista, i ovde i u inostranstvu. Publika odlično reaguje, što nam daje samopouzdanje i motiv da nastavimo dalje“, rekao je Kepa, dodavši da mu je zadovoljstvo da nastupa u rodnom gradu u kom ima prijatelje još od pubertetskih dana.

KEPA & FREE SPIRITS su prvi zajednički nastup imali upravo u Kraljevu u januaru 2016. godine. Po rečima Ane Popović, taj nastup im je bio generalna proba, a kako ih je publika odlično prihvatila, bio je to i znak da je to što rade dobro.

Izvodimo poznate pesme grupe Smak u drugačijim aranžmanima. Počeli smo da radimo i autorske kompozicije, još uvek se tražimo, ali će pravac svakako biti sličan ovom. Radujemo se što smo večeras ovde, jer je Kraljevo vrlo bitan grad za nas, prvo jer je Kepa ovde rođen, a drugo jer je bend prvu svirku imao u vašem gradu.“

Tokom vikenda, u subotu 2. juna, gudački kvartet The Gents održao je odličan koncert u Kraljevačkom pozorištu. Predvođeni Kraljevčaninom Milanom Jovićem, nastupili su sa perkusionistom Antoniom Nasevskim, prvim fagotom podgoričkog simfonijskog orkestra.

Kvartet je formiran krajem 2017. godine, a izvode numere fanki, džez, pop i rok žanra u originalu.

Trudimo se da na klasičnim instrumentima približimo zvuk gitare, bubnjeva, solo saksofona, kao što je publika imala priliku da čuje u izvođenju pesama Smooth operator od Šade i Englishman in New York od Stinga“, kaže Milan Jović, prva violina kvarteta.

Na repertoaru su bili hitovi poznatih svetskih i domaćih izvođača. Aranžmane za tri numere: Something got me started (Simply red), Krug (EKV) i Daire (Smak) napisao je Aleksandar Jakovljević Debo, profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Drago mi je što smo nastupili pred kraljevačkom publikom. Zaista sam srećan, ispunjen, ponosan. Bilo je ovo jako uzbudljivo i predivno iskustvo“, rekao je Jović po završetku koncerta.

Da podsetimo, Festival umetnosti “Maglič”, otvoren je u petak 1. juna, u svečanoj sali Gradske uprave koncertom Monteverde ansambla iz Zelene Gore. Na repertoaru su bila dela poznatih poljskih kompozitora. Pre svake kompozicije, posetiocima se obraćala Eva Mončak govoreći o karakteristikama poljskih igara.

Poljska je zemlja koja nema nacionalni ples, ali iz različitih regiona i krajeva potiču specifični plesovi i igre, osim poloneze, koju su igrali plemići na otvaranju plesnih večeri.“

Koncert je počeo izvođenjem poloneze Karola Kurpinskog, a na programu su bili i valcer, oberek, mazurka.

Mazurka je ples koji je bio karakterističan za seosku kulturu, ali mnogi kompozitori, poput Šopena, su ga preveli u klasičnu muziku. Oberek je najpopularniji ples u Poljskoj. Predstavlja vrstu mazurke, ali je brži.Na kraju koncerta, izvođači su se zahvalili prisutnima i pozvali Kraljevčane da posete Zelenu Goru.

izvor: Kulturni centar “Ribnica” Kraljevo

Muzički deo festivala je zaršen, ali danas počinje i sve do petka 8. juna traje prikazivanje filmova sa festivala Slobodna zona u Francuskoj kući. Večeras u 20 časova možete pogledati film Dan oslobođenja, koji govori o nastupu grupe Lajbah u Severnoj Koreji. Na plakatu ispod nalazi se raspored prikazivanja ostalih filmova, a ulaz za posetioce je besplatan.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments