Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. jun 2018.

Izložba fotografija u Legatu Olivere Radojković Čolović u Kraljevu predstavlja rezultat nagradnog foto konkursa na kojem su pravo da učestvuju imali mladi od 13 do 18 godina, a o jednoj nagradi odlučiće publika

Ideja je da izložba, koja predstavlja rezultat nagradnog foto konkursa pod nazivom „Grad i ja“, postane tradicionalna programska aktivnost Narodnog muzeja Kraljevo, koja će se priređivati u kontinuitetu i narednih godina. Pravo učešća su imali ima li mladi od 13 do 18 godina. Izložba će biti otvorena u Legatu Olivere RadojkoviĆ Čolović (Karađorđeva 98) sutra (sreda, 19. jun u 18 časova).

Zadatak je podrazumevao lično sagledavanje grada i individualni doživljaj u potpunosti iz dvojen od opštih mesta i uobičajenih asocijacija. U tom smislu, izložba predstavlja potragu za novom kreativnom energijom Kraljeva i fotografskim radovima koji nisu podređeni stereotipnim frazama i klišeima. Cilj ovog konkursa bio je da animira mlade fotografe da potraže inspiraciju u prostoru koji ih okružuje, kako bi na jedan sasvim ličan i autentičan način predstavili duh sopstvenog grada. Karakteristični motivi i teme bili su: šetnje i dokolica u grad skom okruženju kao spontane žanr scene iz života, fragmenti arhitekture ili prirode kao predstave urbanog pejzaža… U pitanju su jednostavni, svakodnevni prizori sekvenci grada sa specifičnom atmosferom, ali najznačajniji zajednički elemenat raznovrsnih vizuelnih odgovora na zadatu temu bilo je subjektivno viđenje, lični doživljaj i potraga za onim, jednim, savršeno „uhvaćenim“ trenutkom.

Selekciju radova za izlaganje i nagrade na osnovu kriterijuma – kompozicija, originalnost, kreativnost i sveukupni utisak, realizovao je stručni žiri u čijem sastavu su bili eminentni umetnici fotografije. Žiri u sastavu:

– Milica Šolajić, MA primenjeni umetnik, profesor na predmetu fotografija u Umetničkoj školi Kraljevo,

– Stefana Savić, MA umetnik višemedijske umetnosti, docent na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu, i

– Ljubiša Simović, istoričar umetnosti, muzejski savetnik u Narodnom muzeju Kraljevo, umetnički fotograf je na osnovu utvrđenih kriterijuma i nakon detaljnog uvida, od 76 fotografija pristiglih na konkurs, izvršio odabir 20 najboljih za izlaganje, dve fotografije nagrađene u kategoriji prvog i drugog mesta i jednu u kategoriji posebna pohvala.

Obrazloženje žirija:

Žiri je jednoglasno doneo tri nagrade i saglasio se da sva tri izdvojena rada poseduju visok stepen osećaja i poznavanja dobro postavljene kompozicije.

Prvu nagradu žiri dodeljuje autoru Teodori Tomić za rad Pogled u daljinu, što u sebi sadrži slojeve simboličkog i značenjskog pripovedanja, opstajući na ivici patetike, zahvaljujući jednostavnim i svedenim sredstvima, kontrastnim suprotstavljanjima narativnih elemenata, rad sa visokim stepenom izražajnosti i poruke.

Drugu nagradu žiri dodeljuje autoru Jani Milošević za rad pod nazivom Vrnjačka Banja, koji se uspešno, blago ironično, poigrava temom privatno – javno, kao i elementima kiča u svrhu duhovitog potcrtavanja teme.

Žiri je odlučio da nagrada u kategoriji posebna pohvala pripadne autoru Nađi Rakićević za rad pod nazivom Kišni dan, ceneći da fotografija pokazuje visoki stepen zrelosti u promišljanju sadržaja čistim plastičkim sredstvima, kao i opravdanom upotrebom izmeštenog rakursa, čime je pojačana ekspresija dela.

Tokom trajanja izložbe (od 20. do 27. juna) posetioci će biti u prilici da kao treću nagradu, tajnim glasanjem, odaberu i najbolju fotografiju po mišljenju publike.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments