Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. jun 2018.

Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo obeležava 150 godina „Karanovačkog čitališta“, čija je naslednica, brojnim raznovrsnim programima koji će biti organizovani tokom čitave godine

Organizacioni odbor za obeležavanje 150 godina postojanja i rada Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo održao je drugu sednicu, na kojoj je doneo program i plan rada. Kraljevačka Narodna biblioteka obeležava zapravo 150 godina „Karanovačkog čitališta“, čija je naslednica, brojnim raznovrsnim programima koji će biti organizovani tokom čitave godine.

Predsednik Organizacionog odbora, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, koji je predsedavao sastankom, istakao je da ova biblioteka ima čime da se podiči, a i grad njome. On smatra da Kraljevo mnogo ulaže u kulturu, budući da ima mnogo ustanova kulture koje se nalaze na teritoriji Kraljeva, ali pokrivaju znatno veću teritoriju – okolnih gradova i opština, neke čak 25 lokalnih samouprava.

Gradonačelnik je članove Odbora podsetio i na aktivnosti usmerene ka obeležavanju značajnog nacionalnog jubileja – osam vekova od utemeljenja srpske državnosti u srednjem veku i doprinosa čuvanju kulturne i istorijske samosvesti srpskog naroda.

Direktor biblioteke i zamenik predsednika Organizacionog odbora Miša Milosavljević, izdvojio je neke od programa koji će narednih meseci biti organizovani za široku kraljevačku publiku.

Kako je najavio, centralni događaj, trodnevna manifestacija po posebnom programu „Jubilej Karanovačke čitaonice“ biće održan u oktobru.

Na Kraljevdan, 7. oktobra, Narodna biblioteka inače organizuje Kraljevdansku besedu, koja će ove godine biti i svečana beseda povodom 150 godina Biblioteke, a biće organizovana u zgradi Gradske uprave. Prvi, a nadam se da će biti tek jedan u nizu, stručni skup „Biblioteke u kulturnom životu Srbije“ biće održan 8. i 9. oktobra. Biće to veoma značajni dani za Biblioteku – za struku i bibliotekare, koji će okupiti sve one koji nešto predstavljaju u bibliotekarstvu i informatici“, najavio je direktor Biblioteke.

Tribinom „Čitalište Nataše Kovačević“, 18. oktobra, u Biblioteci će biti odata počast nedavno preminuloj književnici Nataši Kovačević.

Početkom oktobra Biblioteka već godinama obeležava „Dečju nedelju“, ove godine u znaku jubileja. Najmlađi Kraljevčani će od 1. do 6. oktobra uživati u programima „Biblioteka – kuća svih kuća“.

Izložba „Biblioteka nekad i sad“, predstaviće sav materijal koji se koristi za izradu monografije ove ustanove kulture. Monografija, koju radi tim iz Biblioteke, trebalo bi da bude završena i predstavljena javnosti 14. decembra, kada se obeležava Dan bibliotekara.

Direktor Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Miša Milosavljević je istakao da je znatna materijalna sredstva Biblioteka dobila od Ministarstva kulture, po konkursu, i za izdavačku delatnost i za održavanje manifestacije „Preobraženje“. Tako će 18. avgusta, biti predstavljeni pesnici čija su dela objavljena u ediciji „Povelja“, u biblioteci „Poezija, danas“, a koji su dobitnici nekoliko književnih nagrada poslednjih nekoliko godina.

Obeležavanje 150 godina postojanja i rada Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo počinje u četvrtak, 21. juna, književnom večeri „Pisci naše biblioteke“, na kojoj će biti predstavljeni pisci koji su radili ili još uvek rade u njoj. U programu koji počinje u 19.00 časova, na Dečjem odeljenju Biblioteke, učestvuju Goran Petrović, Dragan Hamović, Dejan Vukićević, Živorad Nedeljković, Dejan Aleksić, Miloje Radović, Miloš Milišić, Veroslav Stefanović.

izvor: zvaničan sajt grada Kraljeva

foto: Zoran Ljubojević

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - galeb

    Gost - galeb

    Kakva glupost, biblioteka je osnovana 1945. i nema nikakav kontinuitet ni bilo kakvu vezu sa citaonicom koja je ugasena posle I svetskog rata i vise se nije obnavljala, kako pise na sajtu biblioteke! Jos jedna izmisljena ceremonija da se izvuku pare iz budzeta kako bi pojedini imali dzabe pice i krkanluk u kralju ili kod neda, kako domacini tako i gosti iz Beograda koji su ovde vec postali domaci! A tu su sigurno i masne dnevnice i honorari!
    • Ime: galeb