Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. jun 2018.

Kraljevčani će na petom po redu A.N.F.I.teatru, od 2. do 7. jula imati prilike da vide šest predstava iz Novog Sada, Sarajeva, Beograda i Novog Pazara, a karte se mogu kupiti u Kafeteriji (Hajduk Veljkova ulica) ili na mestu igranja predstave pred sam početak

Ovogodišnji A.N.F.I.teatar, peti je po redu, a direktor festivala Lazar Milovanović kaže da, imajući u vidu s koje pozicije su organizatori krenuli i sa kakvim ambicijama, ima razloga da se slavi prvi mali jubilej. A.N.F.I. teatar počinje u ponedeljak 2. jula na dve lokacije. Jedna je u Čika Ljubinoj ulici (stara zgrada Radio Kraljeva ili zgrada “Elektromontaže”) koju organizatori svake godine urede za potrebe festivala. Tu će biti odigrane tri predstave.

- A.N.F.I.teatar 2. jula otvara predstava “Otpor”, 3. jula na programu je “Eling i Kjel Bjarne”, dan kasnije “Ponuda koja se ne odbija”. U  četvrtak 5. jula A.N.F.I.teatar seli se u Krajevačko pozorište, gde će gledaoci imati priliku da vide predstavu “Dok čekamo Godoa” (jedino ona počinje u 20 časova, ostalih pet su na programu u 21.00), 6. jula biće odigrana predstava “Ribarske svađe”, a festival će 7. jula zatvoriti “Beton mahala” – najavio je direktor festivala Lazar Milovanović.

Vladan Slavković (Grupa Grupa) istakao je da se A.N.F.I.teatar već pet godina trudi da obogati kulturni život Kraljeva i da ga poveže u celinu sa pozorišnim svetom van grada na Ibru.

- Predstave i ekipe koje nam dolaze iz Beograda, Novog Sada, Sarajeva i Novog Pazara, čine naš grad prepoznatljivim na mapi pozorišnog sveta u Srbiji i regionu, čime smo se, zaista, za ovih pet godina postavili kao zaista dobar pozorišni festival – kaže Slavković, ističući da je upravo to i bio cilj, i Grupa Grupe i A.N.F.I.teatra, da promoviše kraljevačke mlade umetnike, da ih iškoluje i da njihov kvalitetan rad ugradi u temelj pozorišnog rada grada Kraljeva.

Prema rečima Slavkovića, cilj je bio da u standardan repertoar  A.N.F.I.teatra uđe šest predstava iz Srbije i regiona.

- Teško je uklopiti šest pozorišta u šest dana jedan za drugim, ali ove godine na festivalu imamo predstavu “Ribarske svađe” u kojoj igra jedna mlada Kraljevčanka koja je završila akademiju u Beogradu. Potpuni uspeh A.N.F.I.teatar će imati one godine kada budemo imali šest predstava sa šest kraljevačkih glumaca u isto toliko različitih srpskih pozorišta – smatra Slavković.

Organizatori ističu da se prošle godine dogodilo da, samo zbog A.N.F.I.teatra u Kraljevo dođe desetak gostiju koji su koristili sve turističke kapacitete našeg grada i bili pravi “kulturni turisti”, a ove godine očekuju da takvih gostiju bude još više, baš zato što festival raste i postaje sve veći.

Vladimir Marović ističe da A.N.F.I.teatar neguje tradiciju angažovanog pozorišta i da je Grupa Grupa koja stoji iza ovog festivala, za 10 godina postojanja uspela da iz svoje pozorišne radionice proizvede devet profesionalnih glumaca i studenata glume, a tu je i veliki broj mladih koji svoju zainteresovanost kroz glumu iskazuju na radionicama Grupa Grupe.

- Publika će, prateći predstave, imati priliku i da se upozna sa refleksom teatarskog shvatanja društvenog okruženja i onog što taj kulturni momenat ima da poruči spram izazova – kaže Marović, ocenjujući da je Kraljevo sada svakog jula središte ne samo lokalnog ili republičkog, već i regionalnog teatarskog okupljanja.

Vladimir Jovanović, koji je pre dva dana diplomirao na glumi, a dete je Grupa Grupe, smatra da su se kao pozorišna trupa pretvorili u mašinu za proizvodnju mladih i talentovanih, školovanih glumaca.

- Svi mi imamo za cilj da ostanemo u ovom gradu i da učestvujemo u njegovom kulturnom životu, jer se posle školovanja vraćamo da radimo, sa Grupa Grupom ili igrajući predstave kojih je, nažalost, sve manje na redovnom repertoaru pozorišta – navodi Jovanović.

U Kraljevu, kažu organizatori, festival nije mogao da nađe ni sponzore, ni donatore, već su se oslanjali na pomoć prijatelja festivala koji su davali popuste na usluge, kupovali ulaznice, ustupali opremu ili će iznajmiti salu i tehniku.

- Najznačajnija finansijska pomoć festivalu stiže sa Tvitera. Tu su, kroz sitnije i krupnije donacije, prepoznate iskrenost i strast u onom što Grupa Grupa i A.N.F.I.teatar rade i da nije Tvitera, festival ne bi postojao – kažu organizatori.

Karte po ceni od 300 dinara za A.N.F.I.teatar mogu se kupiti u Kafeteriji (Hajduk Veljkova ulica) ili na mestu igranja predstave pred sam početak.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Gašić

  Gost - Gašić

  Od radikala do levog liberala životna putanja druga Slavkovića
  • Ime: Gašić
 • Gost - Miki

  Gost - Miki

  A jel to oni što smo ih sprečili da održe "Naše sestre Albanke" u Kraljevu?
  • Ime: Miki