Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. jul 2018.

Ružica Bajić Sinkević i Vera Virijević Mitrović, u Galeriji KC Ribnica izložile su radove iz ciklusa Harmonija sfera i Prostori, a kritičari ocenjuju da su njihova duhovna energija i skoncentrisan rad, zajednička vodilja za obe autorke

U Kulturnom centru u Ribnici otvorena je izložba mozaika „Planete – putovanja“ umetnica Ružice Bajić Sinkević i Vere Virijević Mitrović.

Ružica Bajić Sinkević na ovoj izložbi predstavlja radove iz ciklusa Harmonija sfera. Ona pronalazi inspiraciju za mozaičke instalacije sfernog oblika u drevnom filozofskom konceptu svojstvenom pitagorejcima, harmonija sfera. Medijum mozaika umetnica izvodi iz dvodimenzionalnog i pretače u trodimenzionalni prostor, sagledavajući mozaičke objekte kao likovne celine. Ona transponuje vizuelnu igru boja, formi i senki, gigantskih planetarnih površina u svima dostupan i pristupačan format. Na ovaj način se nesaglediva površina planete projektuje na intimni ambijent gde kompleksni potencijal prirode i njenih formi artikuliše apstraktne mikroravni intersubjektivnih dijaloga. Sposobnost Ružice da svoj intimni svet translocira na duhovni nivo i nadasve individualni izraz, čini njeno delo izuzetnim i originalnim.

Vera Virijević Mitrović predstavlja radove iz ciklusa Prostori. To su dekorativni, koloristički živi mozaici malog formata, koji više asocijativno nego likovno naglašavaju misaono i duhovno putovanje individue kroz nasleđe mediteranske kulturne baštine. Nenametljiva i razbarušena igra fuga i rustično sečenih tesera koje se nižu u ponovljenim vertikalnim i horizontalnim redovima razbijaju ujednačenost geometrijskih polja međusobno oivičenih jakim kolorističkim odnosima.

Misaona, duhovna energija sažeta u samom kamenu, pasti ili zlatu, zbijenost forme mozaika, skoncentrisan rad, zajednička je vodilja za obe autorke, što dovodi do usaglašenosti dve mozaičarske poetike. Njihova sinergija deluje i budi živu korespodenciju sa posmatračem, izaziva utisak zaokruženosti, celine, razmene, likovnog razgovora.

                 Marija Mihajlović Šipli

izvor KC "Ribnica" Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments